ΞΗΡΟΦΘΑΛΜΙΑ / KERATO-CONJUNCTIVITIS SICCA / KCS KERATITIS SICCAΠολλά κάβαλιερ παρουσιάζουν ή θα εμφανίσουν κάποια στιγμή στη ζωή τους μια επώδυνη γενετική διαταραχή που ονομάζεται κερατοεπιπεφυκίτιδα η σύνδρομο ξηρού οφθαλμού η ξηροφθαλμία. Σύμφωνα με μελέτες, τα κάβαλιερ εμφανίζουν τη μεγαλύτερη προδιάθεση σε σχέση με άλλες φυλές, για να εμφανίσουν κερατοεπιπεφυκίτιδα σε ποσοστό 11.5% σχετικού κινδύνου.

Η κερατοεπιπεφυκίτιδα είναι η φλεγμονή του κερατοειδούς χιτώνα και των επιπεφυκότων, που οφείλεται σε δυσκολία ή / και σε ανικανότητα παραγωγής δακρύων. Αποτέλεσμα αυτής της χρόνιας διαταραχής είναι να μην υγραίνονται σωστά τα μάτια του κάβαλιερ και να εμφανίζεται χρόνια ξηρότητα και επώδυνες εξελκώσεις στον κερατοειδή χιτώνα, που ενδέχεται να έχουν ως συνέπεια ακόμα και την μείωση της οπτικής οξύτητας. Ο βασικός μηχανισμός της εμφάνισης του συνδρόμου, βρίσκεται στην ύπαρξη ενός ανοσοκατασταλτικού μηχανισμού καταστροφής των δακρυϊκών αδένων.

Η αιτιολογία της εμφάνισης του συνδρόμου μπορεί να είναι:

  • Ανοσοκαταστολή
  • Φαρμακευτική (συχνά είναι αποτέλεσμα θεραπείας για ιδιοπαθή φλεγμονώδη Νόσο του Εντέρου)
  • Τραυματική
  • Ιδιοπαθής

ruby cavalier king charles

image: www.brian-gray.com 

Τα αρχικά συμπτώματα -που θα μας οδηγήσουν στον οφθαλμίατρο- είναι η χρόνια ερυθρότητα του οφθαλμού, η εμφάνιση κιτρινοπρασινωπού εκκρίματος (τσίμπλα) κυρίως το πρωί καθώς και η ύπαρξη μιας «ταινίας» πάνω από τον κερατοειδή χιτώνα. Η εμφάνιση εξελκώσεων είναι μια οδυνηρή και επώδυνη κατάσταση για το κάβαλιερ, που δείχνει μάλιστα και το προχωρημένο στάδιο της νόσου.

Η θεραπευτική προσέγγιση απαιτεί την λήψη όλων εκείνων των μέτρων ώστε να αυξηθεί η παράγωγη δακρύων αλλά και να αποφευχθεί η καταστροφή του κερατοειδούς χιτώνα του κάβαλιερ.

Απαιτείται η ευρεία χρήση τεχνητών δακρύων, η καταπολέμηση πιθανών βακτηριακών λοιμώξεων, η προσπάθεια να εξαλειφθεί η φλεγμονή και οι εξελκώσεις (αν υπάρχουν). Εκτός από τοπικά (σταγόνες) ή / και συστηματικά αντιβιοτικά (από του στόματος χορήγηση) μπορεί να γίνει τοπική χρήση και ανοσοκατασταλτικων φαρμάκων, όπως η κυκλοσπορίνη 1% ή / και συνδυασμός με κορτικοειδή.

Τελευταία γίνεται χρήσηκαι υαλουρονικών κολλύριων που αποσκοπούν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων. Η χειρουργική αντιμετώπιση του προβλήματος είναι η τελευταία επιλογή της αντιμετώπισης της κατάστασης, αν και εφόσον δεν ανταποκριθεί το κάβαλιερ στη φαρμακευτική θεραπεία. Η τεχνική της χειρουργικής επέμβασης βρίσκεται στο να διατηρηθεί το μάτι υγρό μέσω της χρήσης σάλιου (παροχέτευση του σάλιου μέσω του δακρυϊκού αδένα). Ας σημειωθεί εδώ ότι:

  1. η σίελος στα κάβαλιερ ΔΕΝ έχει την ίδια ποιοτική σύσταση με αυτή του δακρύου καθώς και
  2. δεν μπορεί να ελεγχθεί η ποσότητα έκκρισης

Σε επίπεδο εναλλακτικής προσέγγισης επιχειρείται ένας συνδυασμός βελονισμού, χρήσης ομοιοπαθητικών σκευασμάτων καθώς και laser θεραπείας.

Επίσης, πρέπει να γίνει σαφές ότι κάθε είδους χειρουργική προσέγγιση του προβλήματος θα πρέπει να επιχειρείται αφού εξαντληθεί κάθε περιθώριο συντηρητικής αντιμετώπισης.

Κώστας Πουλόπουλος, ιατρός
Πηγή: www.cavalierhealth.org