Γιατί «γλυκοπατάτα»;
1. Είναι πλούσια σε φυτικές ίνες και χαμηλά σε λιπαρά
2. Είναι υγιεινή εναλλακτική των «κερασμάτων» που κυκλοφορούν στο εμπόριο
3. Παρότι «γλυκιές» έχουν πολύ χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη
4. Βοηθά το ανοσοποιητικό σύστημα
5. Έχει αντιφλεγμονώδεις και αντικαρκινογενετικές ιδιότητες
6. Συμβάλλει στην καλή λειτουργία της καρδιάς
7. Είναι καλή πηγή ιχνοστοιχείων (κάλιο, μαγνήσιο, μαγγάνιο, ασβέστιο, σίδηρος, ψευδάργυρος)
8. Είναι πεντανόστιμες και για δίποδους και για τετράποδους
Σε κάθε περίπτωση, η γλυκοπατάτα θα πρέπει να καταναλώνεται με μέτρο και πάντα μαγειρεμένη.

 

Chews γλυκοπατάτας

Υλικά
1 γλυκοπατάτα
Λαδόκολλα
1-2 ώρες

Εκτέλεση
Με ένα μεγάλο κοφτερό μαχαίρι κόβουμε τη γλυκοπατάτα σε λεπτές λωρίδες (όσο πιο λεπτές τόσο πιο τραγανές). Τοποθετούμε σε ένα ταψί τη λαδόκολλα και ύστερα τις γλυκοπατάτες, για να μη μας κολλήσουν. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 50-100 βαθμούς. Τοποθετούμε το ταψί στον φούρνο και ψήνουμε στους 70-100 βαθμούς στον αέρα. Ανά 20 λεπτά ελέγχουμε εάν κάποια κομμάτια (ίσως τα πιο λεπτά) έχουν ψηθεί και είναι τραγανά και τα γυρνάμε από την ανάποδη. Όσο πιο δυνατός είναι ο φούρνος μας τόσο πιο γρήγορα θα πάρουν χρώμα αλλά θα κρατάνε υγρασία. Επειδή στη συγκεκριμένη συνταγή δεν αφυδατώνουμε τις λιχουδιές αλλά τις ψήνουμε για οικονομία χρόνου, θα πρέπει μετά την παρασκευή τους να τις αφήσουμε να κρυώσουν και στη συνέχεια να τις διατηρήσουμε στο ψυγείο. Η μία γλυκοπατάτα κανονικά αρκεί για 1-2 βδομάδες για ένα cavalier δεδομένου ότι πρέπει να καταναλωθεί με μέτρο, ως λιχουδιά και όχι ως βασικό γεύμα.

έγραψε η Αναστασία Μεταξιώτη.
Στις φωτογραφίες ο Leon, το Cavalier της Αναστασίας.

 

ΠΗΓΕΣ

http://whfoods.org/genpage.php?dbid=64&tname=foodspice
https://www.thehonestkitchen.com/blog/6-things-you-didnt-know-about-sweet-potatoes/
http://nutritiondata.self.com/facts/vegetables-and-vegetable-products/2667/2
http://articles.mercola.com/sweet-potato.aspx