Τα μισά κάβαλιερ ενδέχεται να παρουσιάζουν μια εκ γενετής διαταραχή του αίματος που είναι γνωστή με το όνομα Ιδιοπαθής Ασυμπτωματική Θρομβοπενία. Αυτή η διαταραχή σχετίζεται με τον αφύσικα χαμηλό αριθμό αιμοπεταλίων στο αίμα.
Τα αιμοπετάλια ή θρομβοκύτταρα είναι συστατικά του αίματος σε σχήμα δίσκου και συμβάλλουν στην πήξη του αίματος. Ο υπερβολικά χαμηλός αριθμός είναι η πιο κοινή αιτία της αιμορραγίας στους σκύλους. Η διαταραχή αυτή είναι απλώς ένα ενδεχόμενο. Σύμφωνα με σουηδική μελέτη του 2008, εξετάστηκε το αίμα 27 καβαλιερ με τη μέθοδο PTC (αιμοπεταλιοκρίτης) η οποία δείχνει την εκατοστιαία αναλογία αιμοπεταλίων ανά μονάδα όγκου αίματος και δεν διαπιστώθηκε ύπαρξη θρομβοπενίας.
Τα αιμοπετάλια στο αίμα πολλών κάβαλιερ αποτελούνται από τα αιμοπετάλια κανονικού μεγέθους για σκύλους και από αιμοπετάλια ασυνήθιστα μεγάλου μεγέθους. Τα μεγάλου μεγέθους αιμοπετάλια ονομάζονται μακροθρομβοκύτταρα. Η Μακροθρομβοκύτωση είναι μια συγγενής ανωμαλία που εντοπίζεται τουλάχιστον στο 1/3 των CKCS.
Αυτά τα μεγάλα αιμοπετάλια λειτουργούν κανονικά και το κάβαλιερ δεν φαίνεται να αντιμετωπίζει κανένα πρόβλημα υγείας οφειλόμενο είτε στο μέγεθος είτε στον μικρότερο αριθμό των αιμοπεταλίων του. Υπάρχουν, ωστόσο, εξαιρέσεις σε αυτή τη συνήθη κατάσταση. Πιο πρόσφατα, μια μελέτη που διεξήχθηκε τον Ιούνιο 2010 επιβεβαίωσε ότι τα στοιχεία υποστηρίζουν τα παλαιότερα συμπεράσματα, σύμφωνα με τα οποία τα CKCS με μακροθρομβοκυτοπενία έχουν φυσιολογική αντίδραση πήξης, παρά τον χαμηλό αριθμό αιμοπεταλίων.
Παρ’όλα αυτά, οι ερευνητές υποθέτουν ότι τα γιγάντια αιμοπετάλια των κάβαλιερ είναι υπεύθυνα για τα υψηλά επίπεδα σεροτονίνης, η οποία μπορεί να συμβάλει σε πρόπτωση μιτροειδούς βαλβίδας.
Το κάβαλιερ δεν φαίνεται να αντιμετωπίζει κανένα πρόβλημα υγείας λόγω του μεγάλου μεγέθους ή του μικρού αριθμού αιμοπεταλίων στο αίμα του. Υπάρχουν, βέβαια, εξαιρέσεις. Δεν συνιστάται καμιά θεραπεία, εκτός εάν το CKCS εμφανίσει συμπτώματα μιας άλλης διαταραχής που συνδέεται με το αίμα, όπως η Πετέχεια, η μικροαιμορραγία μέσα ή ακριβώς κάτω από το δέρμα και οφείλεται σε αυξημένη διαπερατότητα (σπάσιμο) των τριχοειδών αιμοφόρων αγγείων (μικρές κόκκινες ή μοβ κηλίδες).διαθέτουν λόγω κόστους.
ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ
Κάποια ckcs μπορεί να παρουσιάσουν χαμηλά αιμοπετάλια. Η κατάσταση αυτή ονομάζεται ιδιοπαθής θρομβοπενία, είναι αθώα και δεν θεωρείται ασθένεια. Σε μετα-ανάλυση 225 περιστατικών στην πανεπιστημιακή αιματολογική κλινική του Σίδνεϊ στην Αυστραλία, το 2009, αποδείχτηκε ότι οι αναλυτές που διενεργούν την γενική εξέταση αίματος (δηλαδή χειρίζονται τα μηχανήματα) ΔΕΝ απεικονίζουν την πραγματική εικόνα των αιμοπεταλίων στα ckcs.
Τα αιμοπετάλια στα ckcs είναι ΠΙΟ ΜΕΓΑΛΑ σε μέγεθος και μοιάζουν να είναι ΣΥΓΚΟΛΛΗΜΕΝΑ (αυτό ονομάζεται συγκόλληση αιμοπεταλίων, εξαιτίας της ενεργοποίησης του platelent activating factor – PAF). Αυτό σημαίνει ότι ο αναλυτής διαβάζει το μηχάνημα “κανονικά” μεν, εσφαλμένα δε.
Η ακριβής εξέταση είναι η μικροσκοπική εξέταση της γενικής εξέτασης αίματος (πλακάκι). Θα πρέπει ο κτηνίατρος να διαβάσει τη γενική εξέταση -που έχει στρωθεί σε αντικειμενοφόρο πλακάκι- στο μικροσκόπιο και να μετρήσει ΕΝΑ ΠΡΟΣ ΕΝΑ τα αιμοπετάλια. Ειδάλλως θα επιλέξουμε τη μέθοδο λεγόμενου αιμοπεταλιοκρίτη σε ειδικό μηχάνημα που συνήθως τα κτηνιατρικά εργαστήρια ΔΕΝ διαθέτουν λόγω κόστους.
- Πηγή: www.cavalierhealth.org
- Επιμέλεια: Κώστας Πουλόπουλος, ιατρός