Puppy mills ή Puppy farms
Τα puppy mills είναι εκτροφεία μαζικής παραγωγής σκύλων σε ανθυγιεινές συνθήκες χωρίς επαρκή υγειονομική περίθαλψη, τροφή, νερό ή ανθρώπινη συντροφιά.
Κανείς δεν μπορεί να αντισταθεί στα όμορφα μάτια που σε κοιτούν πίσω από εκείνο το γυάλινο κλουβί στα pet shop. Όμως, μια πιο προσεκτική ματιά στο πώς αυτά τα καταστήματα προμηθεύονται τα ζώα, αποκαλύπτει ένα σύστημα το οποίο υποβάλλει σε απίστευτη σωματική και ψυχική ταλαιπωρία τόσο “τα σκυλάκια της βιτρίνας” όσο και τους γονείς τους, που τα γέννησαν και που αναγκάζονται να ζευγαρώνουν και να γεννούν ξανά και ξανά προκειμένου να μην μείνουν ποτέ άδειες οι βιτρίνες αυτών των καταστημάτων.
Το αξιολάτρευτο κουτάβι της κάθε βιτρίνας γεννήθηκε σε puppy mill (ή αλλιώς puppy farm), δηλαδή σε εκτροφείο μαζικής παραγωγής. Εκεί αναπαράγονται σκυλιά σε άθλιες συνθήκες εγκλεισμού, σε στενά ανθυγιεινά κλουβιά, με ανύπαρκτη κτηνιατρική φροντίδα και καμιά δυνατότητα ομαλής κοινωνικοποίησης.
Ως εκ τούτου, αν επιζήσουν και αν τύχουν αγοράς από μια ανυποψίαστη οικογένεια, πολλά κουτάβια ενδεχομένως να εκδηλώσουν φοβίες, προβλήματα κοινωνικοποίησης ή θα φύγουν από τη ζωή νωρίτερα από το αναμενόμενο προσδόκιμο ζωής λόγω κληρονομικών προβλημάτων υγείας.
Όταν υπάρχει αύξηση της ζήτησης για μια συγκεκριμένη φυλή, τα puppy mills επιχειρούν να ανταποκριθούν στις ανάγκες της αγοράς. Εκτρέφουν με σκοπό την ποσότητα και όχι την ποιότητα, παραβλέποντας πιθανές γενετικές ανωμαλίες και διαταραχές προσωπικότητας στο ζώο, οι οποίες μεταβιβάζονται από γενιά σε γενιά.
Η συνήθης πρακτική
- Οι ιδιοκτήτες των puppy mills συνήθως βάζουν τα θηλυκά σκυλιά να αναπαραχθούν από την πρώτη κιόλας φορά που εμφανίζουν οίστρο. Μεγαλύτερη παραγωγή κουταβιών σημαίνει μεγαλύτερο κέρδος.
- Τα σκυλιά αναπαραγωγής υποφέρουν, διαμένουν σε στενά κλουβιά, συχνά λερωμένα με τα ίδια τους τα περιττώματα και όταν πάψουν να είναι σε θέση για αναπαραγωγή στην καλύτερη περίπτωση στέλνονται σε εργαστήρια ως πειραματόζωα.
- Τα puppy mill αναπαράγουν σκυλιά με προβλήματα σωματικής υγείας άμεσα (όπως λοιμώξεις του αναπνευστικού) ή έμμεσα (όπως γενετικές ασθένειες). Μπορεί να εκδηλώσουν προβλήματα ψυχικής υγείας, πχ. διάφορα είδη φοβικότητας και ελλιπή κοινωνικοποίηση.
- Τα κουτάβια από τα puppy mill δεν ελέγχονται από κανένα αρμόδιο υπουργείο, δεδομένου ότι πολλά από αυτά διατίθενται προς πώληση μέσω διαδικτύου, αγγελιών ή καταστημάτων.
- Η καθαροαιμία στα σκυλιά στα puppy mill είναι αμφίβολη. Οι ιδιοκτήτες των puppy mill παρουσιάζουν συνήθως ψευδή έγγραφα αναφορικά με το γενεαλογικό δέντρο του σκύλου, αφού κανένας φορέας δεν τα ελέγχει.
- Τα puppy mills μεγιστοποιούν το κέρδος τους προσφέροντας στους σκύλους το φθηνότερο φαγητό και ελάχιστη φαρμακευτική φροντίδα.
- Τα κουτάβια αποχωρίζονται τη μητέρα τους ήδη από την ηλικία των 5-8 εβδομάδων. Τα αποθηκεύουν σε crate και τα στέλνουν σε pet shop. Όσα αντέξουν το ταξίδι με αεροπλάνο ή φορτηγό, τις δύσκολες συνθήκες (συχνά χωρίς επαρκείς ποσότητες νερού ή τροφής για όλα) και τις θερμοκρασίες (πολύ κρύο ή πολλή ζέστη), θα μπουν στη βιτρίνα.
- Υπάρχουν σκύλοι που ξεμένουν για καιρό στη βιτρίνα. Αυτοί είναι πολύ ταλαιπωρημένοι ψυχικά, αναπτύσσουν εμμονές, φοβίες και συνήθειες όπως να κυνηγούν επίμονα την ουρά τους ή να γαβγίζουν στον τοίχο για ώρες.
- Τα pet shop συχνά δηλώνουν ότι τα κουτάβια της βιτρίνας τους προέρχονται από ντόπιους εκτροφείς ή ακόμα και από φημισμένους εκτροφείς. Μην τους πιστεύετε, ζητήστε να δείτε τα έγγραφα που συνοδεύουν το κουτάβι και κάντε έρευνα σχετικά με το όνομα του εκτροφείου. Θα εκπλαγείτε.
περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα puppy mills στον www.peta.org
Οι ενοχές κι ο φαύλος κύκλος
Πολλοί άνθρωποι αγοράζουν ζώα από pet shop. Άλλοι γιατί δεν γνωρίζουν. Και άλλοι επειδή δεν αντέχουν το πονεμένο βλέμμα του ζώου. Και οι δύο πλευρές έχουν δίκιο. Αυτός ο διαδικτυακός τόπος συμμερίζεται και τους μεν και τους δε. Κανείς δεν γεννήθηκε ενημερωμένος. Το cavalierking.gr προάγει την κυνοφιλία και τη ζωοφιλία, γιαυτό προέχει η ενημέρωση όσων δίποδων βρίσκονται από την άλλη πλευρά της βιτρίνας. Ελπίζουμε κάθε μέρα να υπάρχουν όλο και περισσότεροι που ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ. Η αγωνία μας δεν είναι μήπως κάποιο ζωάκι πεθάνει στα χέρια σας και εσείς κλάψετε: η αγωνία μας είναι ΝΑ ΜΗΝ ΠΕΘΑΝΕΙ ΤΟ ΖΩΑΚΙ. Φυσικά, μπορεί να σας χαμογελάσει η τύχη – ΚΑΙ σε εσάς ΚΑΙ στο ζωάκι- και να ζήσει πολλά πολλά χρόνια χωρίς κανένα πρόβλημα υγείας. Αλλά το ζώο δεν είναι τζόγος: “Μας έτυχε αρρωστιάρικο..” Δεν βάζουμε στοίχημα ούτε ποντάρουμε στην τύχη όταν αποκτούμε ένα κατοικίδιο. Και το ζώο δεν είναι αναλώσιμο είδος: “Αν μας πεθάνει, πάμε και παίρνουμε άλλο.”
Αυτός ο φαύλος κύκλος πρέπει να κλείσει. Όσο υπάρχει κόσμος που αγοράζει από pet shop, τόσο ο επιχειρηματίας θα κάνει παραγγελίες και τα κλουβιά θα γεμίζουν ξανά και ξανά.
Δυστυχώς, ακόμα εκκρεμεί μια ξεκάθαρη λύση στο πρόβλημα της εμπορίας ζώων, μια λύση οριστική διά χειρός νομοθέτη. Υπάρχουν άνθρωποι ευαίσθητοι, που αγοράζουν τα σκυλάκια της βιτρίνας για να τα ελευθερώσουν από το κλουβί τους και να τα αποζημιώσουν για τη βαρβαρότητα που υπέστησαν. Αλλά ο επιχειρηματίας δεν μετράει ευαισθησίες παρά μόνο χαρτονομίσματα. Το κλουβί που άδειασε θα ξαναγεμίσει.
Χρυσάνθη Μιχαλοπούλου