Εσύ που έχεις σκύλο επιμένεις καιρό τώρα ότι ο σκύλος σου καταλαβαίνει τί του λες.
Και, ναι: η Επιστήμη σε βγάζει αληθινό.
Μια πρόσφατη μελέτη αποδεικνύει ότι οι σκύλοι χρησιμοποιούν το αριστερό ημισφαίριο του εγκεφάλου τους για να επεξεργαστούν την έννοια μιας λέξης, και το δεξί ημισφαίριο για να επεξεργαστούν τον τόνο της φωνής με τον οποίο ειπώθηκε η λέξη. Ακριβώς όπως κάνουν οι άνθρωποι.
Αυτό σημαίνει ότι ο σκύλος μπορεί να αντιληφθεί πότε αυτό που λέει ο κηδεμόνας του το εννοεί κιόλας.
Για παράδειγμα: όταν συγχαίρουμε έναν σκύλο για ένα του κατόρθωμα, το κέντρο Επιβράβευσης στον εγκέφαλό του παρουσιάζει έντονη δραστηριότητα. ΑΛΛΑ ΜΟΝΟ ΟΤΑΝ Ο ΤΟΝΟΣ ΤΗΣ ΦΩΝΗΣ είναι επιδοκιμαστικός, ενθουσιώδης. Αν κάποιος πει στον σκύλο του «μπράβο» αλλά με χλιαρό τόνο φωνής, τότε ο σκύλος θα καταλάβει ότι ο κηδεμόνας του δεν το εννοεί αυτό το «μπράβο», δεν το λέει με την καρδιά του, άρα δεν ισχύει.
Επίσης, πολλοί αναρωτιούνται γιατί ο σκύλος τους ΔΕΝ σταματάει να τους γλείφει στο πρόσωπο, όταν εκείνοι χαζογελάνε και του λένε να σταματήσει: ΔΕΝ σταματάει, γιατί χαζογελάτε. Δεν το εννοείτε. Πρέπει ό,τι λέτε στον σκύλο σας, να το λέτε με τρόπο ώστε να τον πείσετε ότι το εννοείτε. Την εντολή με τόνο πειστικό και κάθετο. Την επιβράβευση με τόνο ενθουσιώδη, και ούτω καθεξής.
Το κέντρο επιβράβευσης στον εγκέφαλο του Σκύλου ενεργοποιείται ΜΟΝΟ αν το νόημα της λέξης και ο τόνος της φωνής μας ΤΑΙΡΙΑΖΟΥΝ.
Σύμφωνα με τον επικεφαλής ερευνητή Δρ. Attila Andics του τμήματος Ηθολογίας του Πανεπιστημίου Eötvös Loránd στη Βουδαπέστη: «Μας αρέσει να πιάνουμε κουβέντα στον σκύλο μας, να τον φωνάζουμε με το όνομά του, να τον επιβραβεύουμε, να τον μαλώνουμε… αλλά γνωρίζουμε πολύ λίγα για το πώς τελικά ο σκύλος ερμηνεύει αυτά που του λέμε».
«Πολλοί άνθρωποι ισχυρίζονταν ότι ο σκύλος δίνει σημασία κυρίως στον τόνο της φωνής μας και όχι στη λέξη που χρησιμοποιούμε. (Εμείς, ως ερευνητική ομάδα) αποφασίσαμε να ερευνήσουμε τον εγκέφαλο του σκύλου. Εκπαιδεύσαμε σκύλους να ξαπλώσουν ακίνητοι. Τους βάλαμε να ακούνε τη φωνή του εκπαιδευτή τους. Άλλες φορές οι σκύλοι άκουγαν λέξεις επιβράβευσης με τόνο επιβράβευσης και άλλες φορές άκουγαν τις ίδιες λέξεις με αδιάφορο τόνο φωνής. Κατά τη διάρκεια του πειράματος και καθ’ όσο ακούγονταν τα λόγια του εκπαιδευτή, εμείς εξετάζαμε αν υπάρχουν περιοχές στον εγκέφαλο του σκύλου, οι οποίες να αντιδρούν διαφορετικά στις λέξεις αυτές. Τα αποτελέσματα έδειξαν κάτι πολύ ενδιαφέρον. Οι σκύλοι, ΝΑΙ, νοιάζονται για το ΤΙ λέμε και το ΠΩΣ το λέμε, και μάλιστα ο μηχανισμός είναι παρόμοιος με εκείνον του ανθρώπινου εγκεφάλου. Οι σκύλοι μπορούν να ξεχωρίσουν ΚΑΙ το νόημα μιας λέξης ΚΑΙ τον ΤΟΝΟ με τον οποίο εκείνη τη στιγμή την εκφέρουμε.»
Πρώτη φορά γίνεται μελέτη τέτοιου είδους, η οποία ερευνά πώς ο εγκέφαλος του Σκύλου επεξεργάζεται την ομιλία που ακούει.
Οι σκύλοι στον μαγνητικό τομογράφο για να μελετηθεί ο εγκέφαλός τους.
Οι ερευνητές εκπαίδευσαν 13 σκύλους να ξαπλώσουν ακίνητοι σε ένα μαγνητικό τομογράφο, έτσι ώστε να παρακολουθήσουν τον εγκέφαλο του κάθε σκύλου σε κάθε φάση, την ώρα που οι εκπαιδευτές λένε διάφορες λέξεις/φράσεις, όπως «μπράβο», «έξυπνο αγόρι», «καλό παιδί». Κάθε φράση την έλεγαν με δυο διαφορετικούς τρόπους:
- με ταιριαστό τόνο φωνής
- και με αταίριαστο.
Σύμφωνα με την Anna Gábor, κάτοχο PhD και μία εκ των ερευνητών: « Οι σκύλοι άκουγαν
- λέξεις επιβράβευσης με τόνο φωνής επιδοκιμαστικό,
- λέξεις επιβράβευσης με ουδέτερο τόνο φωνής,
- ουδέτερες λέξεις, που δεν σημαίνουν τίποτα για αυτούς, με ενθουσιώδη τόνο φωνής
- και ουδέτερες λέξεις με ουδέτερο τόνο φωνής.
“Αναζητήσαμε περιοχές στον εγκέφαλο οι οποίες να παρουσιάζουν διαφορετική δραστηριότητα στο άκουσμα λέξεων με νόημα και λέξεων χωρίς νόημα, ή στο άκουσμα λέξεων με εγκωμιαστικό/επιδοκιμαστικό τόνο ή με αδιάφορο τόνο φωνής.»
Οι απεικονίσεις του εγκεφάλου έδειξαν ότι οι σκύλοι χρησιμοποιούν το αριστερό ημισφαίριο για να επεξεργαστούν λέξεις με νόημα.
Επίσης, οι σκύλοι χρησιμοποιούν μια περιοχή στο δεξί ημισφαίριο για να ξεχωρίσουν τον επιβραβευτικό τόνο φωνής από τον ουδέτερο τόνο.
Η ερευνητική ομάδα ανακάλυψε το συγκεκριμένο κέντρο του εγκεφάλου που αναφέρεται στην Επιβράβευση/Ευχαρίστηση –την αντίστοιχη περιοχή στον ανθρώπινο εγκέφαλο, εκείνη που ανταποκρίνεται σε όλα τα ευχάριστα ερεθίσματα, όπως φαγητό, σεξ, χάδια και μουσική. Το κέντρο Επιβράβευσης δραστηριοποιήθηκε μόνο όταν οι σκύλοι άκουγαν λόγια επιβράβευσης σε ΤΟΝΟ επιβράβευσης.
Οι σκύλοι εκπαιδεύτηκαν ώστε να μένουν ακίνητοι στον μαγνητικό τομογράφο για τη διεξαγωγή της έρευνας.
«Αποδείχτηκε ότι όταν επιβραβεύουμε έναν σκύλο, τότε δραστηριοποιείται το κέντρο Επιβράβευσης του εγκεφάλου του, αλλά ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΗ ΟΤΙ η λέξη που λέμε ταιριάζει με τον τόνο της φωνής μας», πρόσθεσε ο Δρ. Andics.
«Άρα, ο σκύλος όχι μόνο μπορεί να ξεχωρίσει τί λέμε και πώς το λέμε, αλλά μπορεί ΚΑΙ να συνδυάσει αυτά τα δύο, ώστε να ερμηνεύσει ΣΩΣΤΑ το πραγματικό νόημα των λόγων μας. Και πάλι, πρόκειται για διαδικασία παρόμοια με του ανθρώπινου εγκεφάλου.»
«Ο λόγος, η χρήση των λέξεων, μπορεί να είναι ανθρώπινη εφεύρεση. Τώρα, όμως, βλέπουμε ότι οι νευρωνικές συνάψεις που είναι υπεύθυνες για την επεξεργασία των λέξεων, δεν βρίσκονται μόνο στον Άνθρωπο.»
Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Science.
Πρωτότυπο άρθρο: Sarah Knapton για το www.telegraph.co.uk
Δημοσίευση πρωτότυπου άρθρου: 30 Αυγούστου 2016
Φωτογραφίες από τη συγκεκριμένη έρευνα, πηγή: www.telegraph.co.uk & Eniko Kubinyl
μετάφραση, προσαρμογή και υποτιτλισμός βίντεο: Χρυσάνθη Μιχαλοπούλου
ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ ΚΑΙ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟΝ ΕΡΕΥΝΗΤΗ ΔΡ. ATTILA ANDICS
{youtube}https://www.youtube.com/watch?v=36WLMJDmNl8&feature=youtu.be{/youtube}