Ο υποθυρεοειδισμός στα κάβαλιερ αναπτύσσεται στα πλαίσια αυτοάνοσης θυρεοειδίτιδας. Ο θυρεοειδής αδένας είναι ένα πολύ σημαντικό όργανο για τα κάβαλιερ επειδή:

1. Ρυθμίζει τη δράση των χημικών λειτουργιών, δηλαδή του μεταβολισμού τους.

2. Βοηθά στη σύνθεση των πρωτεϊνών – ίσως η πιο σημαντική διεργασία για τα κάβαλιερ, αφού μέσω αυτού του μηχανισμού καθορίζεται η ταχύτητα με την όποια η ληφθείσα τροφή θα μετατραπεί σε ενέργεια.

3. Αυξάνει την ποσότητα του οξυγόνου που χρησιμοποιούν τα κύτταρα. 

Για να γίνουν όλες αυτές οι διεργασίες απαραίτητη προϋπόθεση είναι να μπορεί η υπόφυση του εγκεφάλου να εκκρίνει μια ορμόνη: τη θυρεοτρόπο ορμόνη (TSH). Η TSH είναι αυτή η ορμόνη που με τη σειρά της θα διεγείρει την έκκριση των δυο βασικών ορμονών που παράγει ο θυρεοειδής αδένας: τη θυροξίνη (Τ4) και την τριιωδοθυρονίνη (Τ3). Ας σημειωθεί ότι ο θυρεοειδής αδένας παράγει και την καλσιτονίνη που παίζει σημαντικό ρόλο στον μεταβολισμό των οστών, η οποία όμως δεν διεγείρεται από την TSH. Με τη σειρά τους οι δυο αυτές ορμόνες (Τ4 και Τ3) θα διεγείρουν την υπόφυση για να παραχθεί η TSH κ.ο.κ. Απαραίτητη προϋπόθεση για τη σύνθεση των θυρεοειδικών ορμονών είναι η ύπαρξη ιωδίου, η έλλειψη του οποίου οδηγεί στη μείωση της σύνθεσης αυτών των ορμονών. Το ιώδιο θα το βρούμε, βεβαίως, σε περιοχές κοντά σε θάλασσα (στον αέρα, στο έδαφος) καθώς και σε τροφές όπως ψάρια (σ.σ. βλ. διατροφή).

Αιτιολογία
Ο υποθυρεοειδισμός στα κάβαλιερ αναπτύσσεται στα πλαίσια ενός αυτοάνοσου μηχανισμού, της θυρεοειδίτιδας, κατά την οποία T-λεμφοκύτταρα επιτίθενται προσπαθώντας να καταστρέψουν τον θυρεοειδή αδένα (σ.σ. οργανισμός θεωρεί τον θυρεοειδή αδένα «ξένο εισβολέα» και προσπαθεί να τον βλάψει). Η αυτοάνοση θυρεοειδίτιδα μπορεί να εκφραστεί με τρεις τρόπους (ανάλογα την έκκριση των ορμονών):

  • Ευθυρεοειδισμός (όταν οι ορμόνες είναι φυσιολογικές)
  • Υπερθυρεοειδισμός (σπανιότατος, σχεδόν θεωρείται ότι δεν υπάρχει, με χαμηλή τιμή TSH)
  • Υποθυρεοειδισμός (εμφανίζεται στο 80% των περιπτώσεων με αυξημένη την τιμή της TSH)

IMAGE SOURCE: kleinhunde

Συμπτώματα


Δυστυχώς, από τη στιγμή που αρχίζουν να εμφανίζονται τα συμπτώματα, έχει επέλθει αρκετά σοβαρή καταστροφή του αδένα (> 75% του οργάνου έχει καταστραφεί). Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν:

 

  • Αύξηση βάρους χωρίς αλλαγή στην καθημερινή πρόσληψη της ποσότητας της τροφής
  • Συχνές δερματικές λοιμώξεις
  • Τριχόπτωση, χωρίς να υπάρχει άλλος λόγος που να την δικαιολογεί
  • Αλλαγές στη συμπεριφορά
  • Υπνηλία
  • Ανία
  • Προβλήματα στις αρθρώσεις
  • Συνδεσμικές κακώσεις (επιρρέπεια σε τραυματισμούς)

 

Διάγνωση & Θεραπεία
Διάγνωση
Αυτή θα προκύψει από τη μέτρηση των ορμονών του θυρεοειδούς αδένα συμπεριλαμβανομένων και των θυρεοειδικών αντισωμάτων. Η μέτρηση γίνεται με την λήψη ορού από το κάβαλιερ.
Θεραπεία
Χορηγείται θεραπεία υποκατάστασης με την χρήση θυροξίνης (η δόση θα καθοριστεί με βάση το σωματικό βάρος) και με τις συχνές μετρήσεις κυρίως της τιμής της TSH (να επιστρέψει η τιμή της TSH στα φυσιολογικά όρια).

ruby

image: www.brian-gray.com

 

Η ευθύνη των εκτροφέων

Είναι αυτονόητο ότι οι εκτροφείς οφείλουν να μην αναπαράγουν κάβαλιερ τα οποία πάσχουν από αυτοάνοση θυρεοειδίτιδα ή υποθυρεοειδισμό. Το μεγαλύτερο –παγκόσμια– βιοχημικό εργαστήριο (Antech Diagnostics) εκτιμά ότι ακόμα κι αν το κάβαλιερ έχει αρνητικό προσυμπτωματικό έλεγχο (screening) δεν θα πρέπει να αναπαράγεται πριν από την ηλικία των 3 ετών.

Κώστας Πουλόπουλος, ιατρός
Πηγές:
http://vet.osu.edu/
cavaliercampaign.com
cavalierhealth.org