Ακινητοποιήστε ή φιμώστε τον σκύλο έτσι ώστε να μην πανικοβληθεί και να μην μπορεί να ξεφύγει. Μπορείτε να φτιάξετε ένα φίμωτρο με ένα καλσόν, έναν επίδεσμο, μια γραβάτα ή οποιοδήποτε κομμάτι από ανθεκτικό ύφασμα μήκους περίπου 60 εκατοστών. Δέστε έναν χαλαρό κόμπο στη μέση, αφήνοντας ένα μεγάλο κενό. Περάστε την εσοχή στη μουσούδα του σκύλου και σφίξτε απαλά αλλά σταθερά μέχρι περίπου τα μέσα της μουσούδας. Πιάστε τις άκρες και δέστε τις απαλά κάτω από το σαγόνι του σκύλου και στη συνέχεια φέρτε τις στον αυχένα και δέστε ξανά.
Κατά τη μεταφορά ενός τραυματισμένου σκύλου πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί, ώστε να αποφύγουμε την πρόκληση περαιτέρω τραυματισμού. Επομένως, δώστε ιδιαίτερη προσοχή στη μεταφορά του. Τοποθετήσετε τον σκύλο σε ένα κομμάτι κόντρα πλακέ ή κάποια άλλη σκληρή επιφάνεια για να τον μεταφέρετε. Τα μικρότερα σκυλιά θα πρέπει να μεταφέρονται μέσα σε ένα κουτί. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε επίσης πετσέτες και κουβέρτες ως φορεία.
Η τεχνητή αναπνοή θα πρέπει να εκτελεστεί όταν ο σκύλος δεν μπορεί να αναπνεύσει. Καταρχήν ελέγξετε το στόμα του σκύλου και καθαρίσετε από τυχόν εμπόδια, όπως αίμα ή βλέννα. Κρατήσετε το στόμα κλειστό, εισπνεύσετε, σκεπάστε εντελώς τη μύτη του σκύλου με το στόμα σας και εκπνεύστε απαλά. Μην φυσήξετε δυνατά. Επαναλάβετε κάθε πέντε με έξι δευτερόλεπτα.
Οι καρδιακές μαλάξεις μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε συνδυασμό με την τεχνητή αναπνοή, όταν η καρδιά του σκύλου έχει σταματήσει να χτυπάει. Ξαπλώστε τον σκύλο στη μία πλευρά, τοποθετήσετε τα χέρια σας πάνω από την περιοχή της καρδιάς, και πιέστε σταθερά περίπου 70 φορές το λεπτό. Αν πρόκειται για ένα μικρότερο σκύλο, τοποθετήσετε το κάθε χέρι σας στην κάθε πλευρά του θώρακα, κοντά στον αγκώνα. Πιέστε απαλά ούτως ώστε να αποφύγετε τυχόν σπάσιμο των πλευρών του σκύλου.
Η εξωτερική αιμορραγία θα πρέπει να διακοπεί με την εφαρμογή απαλών πιέσεων με ένα ύφασμα, επιδέσμους ή τα ίδια σας τα χέρια, αν χρειαστεί. Μην ανησυχήσετε για τον καθαρισμό της πληγής, παρά μόνο όταν πια η αιμορραγία θα έχει σταματήσει. Πηγαίνετε τον σκύλο στον κτηνίατρο όσο το δυνατόν γρηγορότερα. Μπορεί να χρειαστεί να του χορηγηθεί αντιβίωση για να αποκλειστεί το ενδεχόμενο της μόλυνσης.
Η εσωτερική αιμορραγία από πτώση ή από χτύπημα με αυτοκίνητο ή άλλο βαρύ αντικείμενο, μπορεί να αποδειχτεί πιο επικίνδυνη. Σε αυτή την περίπτωση, ο σκύλος μπορεί να δείχνει ένα από τα ακόλουθα σημάδια: πονεμένη ή πρησμένη κοιλιά, κιτρινισμένα ούλα, αίμα στον εμετό, τα ούρα, τα κόπρανα ή τα σάλια ή έκκριση αίματος από τη μύτη. Η εσωτερική αιμορραγία είναι εξαιρετικά σημαντική και θα πρέπει ένας κτηνίατρος να φροντίσει τον σκύλο το συντομότερο δυνατόν.
Το σοκ συμβαίνει όταν η καρδιά και τα αιμοφόρα αγγεία κλείσουν. Μπορεί να προκληθεί από ασθένεια ή τραυματισμό. Τα σημάδια περιλαμβάνουν κατάθλιψη, αρρυθμία, διαστολή της κόρης των ματιών, υποθερμία και μυϊκή αδυναμία. Αντιδράστε αμέσως: κρατήστε το ζώο ζεστό και ήσυχο, φροντίστε τυχόν ορατά τραύματα και μεταφέρετέ το στον κτηνίατρο.
Τα κατάγματα απαιτούν την άμεση προσοχή σας. Τα σκυλιά βάζουν το σπασμένο ή μετατοπισμένο μέλος τους σε αφύσικη θέση. Μερικές φορές ένα σπασμένο κόκαλο είναι ορατό μέσα από το δέρμα. Το σκυλί θα πρέπει να μεταφερθεί στον κτηνίατρο με τη λιγότερη δυνατή μετακίνηση του.
Η καρδιακή προσβολή μπορεί να επέλθει στην περίπτωση που η μέρα είναι πολύ ζεστή ή απλώς ζεστή και ο σκύλος έχει παραμείνει στο αυτοκίνητο. Επίσης, όταν η μέρα είναι ζεστή και ο σκύλος βρίσκεται σε κυνοτροφείο που δεν εξαερίζεται σωστά ή ασκείται υπερβολικά. Τα σημάδια είναι γρήγορη αναπνοή, ταχυκαρδία, υψηλή θερμοκρασία σώματος (άνω των 40 βαθμών κελσίου)και κατάρρευση.
Τα σκυλιά που υποφέρουν από καρδιακή προσβολή θα πρέπει να δροσιστούν το γρηγορότερο δυνατό. Ψεκάστε τον σκύλο με δροσερό νερό και τοποθετήστε πάγο γύρω από την κοιλιά, το κεφάλι και τον λαιμό του. Σταματήστε τη διαδικασία, όταν η θερμοκρασία του φτάσει τους 39 βαθμούς κελσίου. Καλέστε τον κτηνίατρο, αφού δώσετε πρώτες βοήθειες ή -ακόμη καλύτερα- αναθέστε σε κάποιον δίπλα σας να καλέσει ενώ εσείς δίνετε τις πρώτες βοήθειες.
Ο εμετός και οι διάρροιες είναι συνήθη σημάδια προβλημάτων του πεπτικού συστήματος, τα οποία μπορεί να έχουν προκληθεί από πλήθος παραγόντων, όπως ένα πικάντικο φαγητό ή ένα επικίνδυνο δηλητήριο. Η αφυδάτωση από τον εμετό και τη διάρροια μπορεί να είναι μοιραία. Βεβαιωθείτε ότι ο σκύλος έχει άφθονο νερό. Αν ούτε ο εμετός ούτε η διάρροια φαίνονται σοβαρής μορφής, ταΐστε τον σκύλο με μια ήπια διατροφή αποτελούμενη από βραστό κοτόπουλο και ρύζι για 12 ώρες. Αν η κατάσταση δεν βελτιωθεί μετά από το 12ωρο, καλέστε τον κτηνίατρο, αν δεν τον έχετε ήδη ενημερώσει.
Οι σπασμοί κάνουν τον σκύλο να χάσει τον έλεγχο των μυών του. Μπορεί να πέσει στη μια του πλευρά και να φαίνεται ότι περπατάει στον αέρα. Τυλίξτε τον σκύλο με μια κουβέρτα, ώστε να μην μπορεί να αυτοτραυματιστεί, αλλά μην προσπαθήσετε να τον κρατήσετε. Μπορεί να σας δαγκώσει με κάποια αντανακλαστική κίνηση. Καλέστε τον κτηνίατρο.
Τα τσιμπήματα από μέλισσα και σφήκα μπορεί να προκαλέσουν πόνο αλλά και φόβο στον σκύλο. Ακολουθήσετε την εξής διαδικασία σε περίπτωση που ο σκύλος σας έχει τέτοιο τσίμπημα:
Απομακρύνετε προσεκτικά το κεντρί με ένα τσιμπιδάκι, αν είναι εφικτό. (Μόνο οι μέλισσες αφήνουν κεντρί.)
Ανακατέψτε μαγειρική σόδα και νερό και εφαρμόστε το μίγμα στην περιοχή
Τοποθετήσετε μια παγοκύστη για να μειώσετε το πρήξιμο και τον πόνο
Μείνετε δίπλα του, χαϊδέψτε το και μιλήστε του τρυφερά, μέχρι να μειωθεί ο πόνος
Συνήθως ένα τσίμπημα από μόνο του δεν αρκεί για να προκαλέσει σοβαρό πρόβλημα. Αν το τσίμπημα είναι στην μύτη, το στόμα ή γύρω από το κεφάλι, κοιτάξτε προσεκτικά τον σκύλο σας, ώστε να βεβαιωθείτε πως το τυχόν πρήξιμο δεν τον εμποδίζει να αναπνέει και να καταπίνει. Σε περίπτωση που το πρήξιμο παρουσιάσει δραματική αύξηση μέσα σε λίγα μόλις λεπτά μετά το τσίμπημα, επισκεφτείτε αμέσως τον κτηνίατρο.
Τα πολλαπλά τσιμπήματα μπορεί να προκαλέσουν μεγαλύτερη ζημιά και ίσως θέσουν σε κίνδυνο τη ζωή του σκύλου σας. Αν δείτε τον σκύλο σας να κυνηγάει μια κυψέλη ή ένα σμήνος από μέλισσες ή σφήκες, φωνάξτε τον προς το μέρος σας και τρέξτε ή -αν είναι απαραίτητο- σηκώστε τον σκύλο και πάρτε τον μακριά. Προσπαθήστε να διατηρήσετε απόσταση ανάμεσα σε αυτόν και στο σμήνος όσο το δυνατόν πιο γρήγορα. Μόλις βεβαιωθείτε ότι εσείς και ο σκύλος είστε ασφαλείς, δώστε του άμεσα ιατρική φροντίδα.
Αν είναι δυνατό, δώστε αντισταμινικά αμέσως. (Ο κτηνίατρος σας μπορεί να σας προμηθεύσει με ορισμένα για το φαρμακείο πρώτων βοηθειών του σκύλου σας και να σας συμβουλεύσει για τη δοσολογία και τη χρήση τους). Κατόπιν, πηγαίνετε τον σκύλο σας στον πλησιέστερο κτηνίατρο. Η θεραπεία για τα σοβαρά τσιμπήματα συνήθως περιλαμβάνει ενδοφλέβιο καθετηριασμό, χορήγηση υγρών και κορτικοστεροειδών και παρακολούθηση κυρίαρχων συμπτωμάτων. Ο στόχος της θεραπείας είναι να αποτρέψουμε το σοκ και την κατάρρευση του κυκλοφορικού συστήματος και να ελαχιστοποιήσουμε οποιαδήποτε ζημιά στα συστήματα των οργάνων.
Χρυσάνθη Μιχαλοπούλου
επιστροφή στα Επείγοντα Περιστατικά