Άλλο «Κάβαλιερ Κινγκ Τσάρλς Σπάνιελ» ή απλώς «Κάβαλιερ» και άλλο το «Κινγκ Τσαρλς Σπάνιελ» ή σκέτο «Κινγκ Τσαρλς».

Πρόκειται για δύο εντελώς διαφορετικές φυλές. Πέραν του μοναδικού κοινού τους σημείου -που είναι οι χρωματισμοί του τριχώματός τους- διαθέτουν τελείως διαφορετικά μορφολογικά πρότυπα.
Πολλές φορές, ακόμα και τα ΜΜΕ αναφέρουν στα άρθρα ή στα ρεπορτάζ τους λανθασμένα τα Κάβαλιερ Κινγκ Τσαρλς Σπάνιελ ως Κινγκ Τσαρλς Σπάνιελ, κόβουν δηλαδή τη λέξη “κάβαλιερ”, που από μόνη της ήταν αρκετή για να ξεμπερδέψει το κουβάρι. Κι όμως, το λάθος επαναλαμβάνεται και προκαλείται περισσότερη σύγχυση. Στο εξωτερικό, έχει συμβεί ιδιοκτήτες να πηγαίνουν το σκυλάκι τους στον κτηνίατρο για εξέταση και εκεί να μαθαίνουν ότι το Κάβαλιερ τους είναι τελικά Κινγκ Τσαρλς Σπάνιελ ή το αντίστροφο και ότι έχουν πέσει θύματα εξαπάτησης. Στην Ελλάδα δε, έχει συμβεί και ο ίδιος ο κτηνίατρος να μην αναφέρεται με το σωστό όνομα στη σωστή φυλή. Αν ο κτηνίατρος και / ή ο ιδιοκτήτης άλλο σκύλο έχει μπροστά του και άλλη φυλή νομίζει ότι είναι, τότε μπορεί να συμβούν τραγικά λάθη σε διαγνώσεις, όπως:

1. Αν ο σκύλος έχει θολωτό κεφάλι, ο κτηνίατρος να διαγνώσει υδροκεφαλία 
2. Αν η κάτω γνάθος του σκύλου είναι μακρύτερη από την άνω γνάθο, ο κτηνίατρος να διαγνώσει προγναθισμό και να προτείνει διορθωτική χειρουργική επέμβαση 
3. Αν τα δύο μεσαία μαξιλαράκια στο πέλμα του σκύλου εμφανίζονται ενιαία, ο κτηνίατρος να ζητήσει διόρθωση με χειρουργική επέμβαση.

Όλα αυτά τα χαρακτηριστικά, το θολωτό κρανίο, ο ελαφρύς προγναθισμός και τα ενωμένα μαξιλαράκια ανήκουν στο πρότυπο της φυλής Κινγκ Τσαρλς. Σκεφτείτε πόσα τραγικά λάθη μπορεί να γίνουν αν ο κηδεμόνας δεν ξέρει τι σκύλο έχει.

επιστροφή στο άρθρο