Να θυμάστε:
- Η ξαφνική αλλαγή περιβάλλοντος μπορεί να κόψει την όρεξη του μικρού σας φίλου.
- Μην κρατάτε συνεχώς αγκαλιά το νέο σας κουταβάκι κατά την πρώτη μέρα του στο σπίτι: αυτό θα το αγχώσει περισσότερο, θα του κόψει την όρεξη κι ενδεχομένως να οδηγήσει σε υπογλυκαιμικό επεισόδιο.
- Τα κουταβάκια χρειάζονται χρόνο για να παίξουν και να ασκηθούν αλλά και χρόνο για ξεκούραση.
- Ως ιδιοκτήτης, πρέπει να βεβαιώνεστε ότι το κουτάβι σας τρώει και πίνει κανονικά: Η ελλιπής σίτιση είναι παράγοντας εμφάνισης υπογλυκαιμίας.
- Τα νεαρά κάβαλιερ, όπως όλα τα κουταβάκια των μικρόσωμων φυλών, πρέπει να λαμβάνουν πολλά μικρά γεύματα (3-5 ημερησίως) καθ ‘όλη την ημέρα. Χωρίς αυτά τα μικρά γεύματα όλη την ημέρα, το κουτάβι σας μπορεί να πάθει υπογλυκαιμία.
- Επειδή κατά την κύηση οι ανάγκες σίτισης είναι αυξημένες, το θηλυκό που κυοφορεί μπορεί να εμφανίσει υπογλυκαιμία (σ.σ. αν δεν σιτίζεται σωστά).
- Αν υποπτεύεστε ότι το κάβαλιερ σας εκδηλώνει υπογλυκαιμικό επεισόδιο, βάλτε αμέσως λίγο μέλι στο δάχτυλό σας και απλώστε το στα ούλα του. Εναλλακτικά, δώστε του να πιει νερό με ζάχαρη ή φρουτοχυμό. (σ.σ. προτείνουμε το μέλι στα ούλα, γιατί μπορεί να μην έχει τη δύναμη να στηριχτεί και να πιει). Σε 5 λεπτά θα νιώσει καλύτερα. Καλέστε τον κτηνίατρο για κάθε ενδεχόμενο.
- Το άγχος αυξάνει τις ανάγκες του ζώου για ζάχαρη.
- Όταν το κουτάβι σας επιστρέφει στο σπίτι ύστερα από ένα υπογλυκαιμικό επεισόδιο, είναι σημαντικό να παρακολουθείτε τη διατροφή του και να παρατηρείτε οποιεσδήποτε αλλαγές στο επίπεδο της ενεργητικότητάς του. Όσο περνά ο καιρός και το κουτάβι μεγαλώνει, οι παράγοντες κινδύνου μειώνονται. Τα δόντια του γίνονται πιο γερά, δημιουργούνται αποθήκες λίπους στο σώμα του και το ανοσοποιητικό του σύστημα ωριμάζει. Από ένα σημείο και μετά, ο κίνδυνος υπογλυκαιμίας θα ελαχιστοποιηθεί και το σκυλάκι θα έχει μια κανονική ζωή.