Καλός γονιός είσαι όταν κατανοείς και ανταποκρίνεσαι σε όλες τις ανάγκες του παιδιού σου, είτε αυτό είναι δίποδο είτε τετράποδο. Κατά την προσωπική μου άποψη –και αυτή θα μοιραστώ μαζί σας- πέρα από το φαγητό και το νερό που είναι απαραίτητα για την επιβίωση κάθε πλάσματος, υπάρχει και η διψασμένη πνευματική του φύση. Αυτή είναι υπεύθυνη όχι για το «ζην» αλλά για το «ευ ζην».
Είμαι εκπαιδευμένη εφαρμόστρια ρέικι και το χρησιμοποιώ ως θεραπευτική προσέγγιση και στα δύο καβαλιερ μου. Το ρέικι είναι μορφή εναλλακτικής προσέγγισης που προσφέρει εξισορρόπηση και επιταχύνει την ίαση. Κατάγεται από την Ιαπωνία και διαμορφώθηκε από τον Dr. Mikao Usui. Σύμφωνα με το ρέικι, η συμπαντική ενέργεια μοιάζει με ποτάμι που εκβάλλει στο σώμα χρησιμοποιώντας ως κανάλι τα χέρια του εφαρμοστή.
Το ρέικι δεν είναι θρησκεία. Στις μέρες μας γίνεται ολοένα και περισσότερο αποδεκτό ως εναλλακτική θεραπευτική προσέγγιση. Χρησιμοποιείται σε αρκετά νοσοκομεία των ΗΠΑ, ιδίως σε καρκινοπαθείς ασθενείς, καθώς επίσης σε καταφύγια ζώων.
Το ρέικι είναι σε θέση να βοηθήσει τα ζώα κατά τους εξής τρόπους:
- Μειώνει το άγχος
- Καταπραΰνει προβλήματα πεπτικού συστήματος
- Ενισχύει τον δεσμό μεταξύ ζώου-ανθρώπου
- Μειώνει ενδεχόμενο οίδημα ή αδιαθεσία
- Επιταχύνει την αποθεραπεία μετά από χειρουργική παρέμβαση
- Ανακουφίζει το ζώο στις τελευταίες του στιγμές
Υπάρχουν βέβαια και περιπτώσεις που κάποια ζώα δεν επιζητούν την εφαρμογή του ρέικι, όπως υπάρχουν άνθρωποι που δεν χαλαρώνουν με το μασάζ. Σε κάθε τέτοια περίπτωση, γίνεται απολύτως σεβαστή η επιθυμία τους.
Τα οφέλη του ρέικι είναι διαφορετικά στο καθένα από τα cavalier μου. Ο Julian, για παράδειγμα, δεν φαίνεται και να το πολυκαταλαβαίνει. Παρ΄όλα αυτά, δείχνει πιο ήρεμος μετά από κάθε εβδομαδιαία συνεδρία μας. Η Charlotte, από την άλλη πλευρά, είναι πιο «υποψιασμένη» και μάλιστα η ίδια μού ζητάει να κάνουμε ρέικι: έρχεται και χώνει το κεφάλι της κάτω από το αριστερό μου χέρι, πάντα με τον ίδιο τρόπο. Επειδή στο ρέικι χρησιμοποιώ το αριστερό χέρι, ακριβώς για αυτό τον λόγο καταλαβαίνω ότι όντως το ζητάει. Διαφορετικά, με σκουντάει με την πατουσίτσα της, αν απλώς θέλει χαδάκια στην κοιλιά της.
Εννοείται ότι το ρέικι δεν υποκαθιστά σε καμία περίπτωση τον κτηνίατρο. Ονομάζεται εναλλακτική θεραπευτική προσέγγιση όχι γιατί θεραπεύει μια σωματική πάθηση, αλλά επειδή είναι σε θέση να επιταχύνει τη θεραπεία. Το ρέικι μπορεί να δημιουργήσει τις κατάλληλες συνθήκες για μια πιο ισορροπημένη, ολιστική φροντίδα του αγαπημένου σας τετράποδου συντρόφου.
Για περισσότερες πληροφορίες:
Η Heidi Lively είναι εφαρμόστρια της πρακτικής του Σαμανισμού και της μεθόδου Ρέικι. Αγαπάει όλα τα ζώα και ιδιαιτέρως τα Cavalier King Charles Spaniel. Έχει δύο, ένα θηλυκό blenheim, τη Charlotte, και ένα αρσενικό tricolor, τον Julian. Την ευχαριστούμε για τη συγγραφή του άρθρου και την ευγενική παραχώρηση του φωτογραφικού υλικού.
επιμέλεια άρθρου: Χρυσάνθη Μιχαλοπούλου