Του Σάκη Σεραφείμ
Την επόμενη φορά που σας πει κάποιος «τι νοιάζεσαι για την κακοποίηση ενός ζώου, εδώ τόσοι άνθρωποι υποφέρουν», πείτε του πως με το να νοιάζεστε για το ζώο σήμερα, βοηθάτε να προληφθεί μια βίαιη συμπεριφορά κατά ανθρώπου αύριο.
Βλέπω συχνά πολλούς να παραπονιούνται, όταν έρχεται στην επιφάνεια άλλο ένα συμβάν κακοποίησης, βασανισμού ή θανάτωσης ζώου, για την (κατ’ αυτούς) “υπερευαισθησία των φιλόζωων*”. Επειδή πιθανόν να μην γνωρίζουν, τουλάχιστον οι πιο καλοπροαίρετοι από αυτούς (διότι υπάρχουν και κάποιοι κρυπτομισόζωοι), το τι γνωρίζουμε σχετικά με τους βασανιστές ζώων, ας παραθέσω λίγα στοιχεία από το «An Evaluative Review of Theories Related to Animal Cruelty» της Eleonora Gullone:
■ Η κακοποίηση ζώων είναι ένας από τους νωρίτερα εμφανιζόμενους δείκτες αντικοινωνικής συμπεριφοράς προσωπικότητας και της διαταραχής διαγωγής (μ.ό. ηλικίας εμφάνισης: 6,5 ετών — δηλ. πιο πριν κι απ’ το bullying) κι επομένως πρέπει να του δίνεται σημασία ώστε να προληφθούν δυσάρεστες εξελίξεις.
■ Η βίαιη συμπεριφορά ενός ατόμου απέναντι στα ζώα αποτελεί σαφές χαρακτηριστικό αντικοινωνικής ή επιθετικής συμπεριφοράς (κατ’ ουσίαν συνυπάρχει μαζί της) η οποία πιθανότατα θα στραφεί αργά ή γρήγορα και εναντίον ανθρώπων. Αυτό έχει καταδειχθεί ακόμη και στις πιο ακραίες περιπτώσεις (δηλ. ακόμη και σε κατά συρροή ή καθ’ έξη δολοφόνους).
■ Εγκληματίες με ανθρωποκτονικό ιστορικό (ή με εν γένει βίαιη συμπεριφορά) εμφανίζουν πολλαπλάσιες περιπτώσεις κακοποίησης ζώων σε παιδική ηλικία, σε σχέση με μη-βίαιους εγκληματίες (ή με μη-εγκληματίες).
■ Όσοι βασανίζουν συστηματικά ζώα είναι πολύ πιθανότερο να προβούν σε εγκλήματα κατά ανθρώπων (φόνος, βιασμός, σωματικές βλάβες, απαγωγή) απ’ ό,τι σε άλλου είδους εγκλήματα (λχ κατά περιουσίας, του νόμου περί ναρκωτικών ή άλλα του Ποινικού Κώδικα).
■ Υπάρχει ισχυρή συσχέτιση μεταξύ της κακοποίησης ζώων και της ενδοοικογενειακής βίας από τον ίδιο δράστη — και πολύ συχνά το ζώο-θύμα είναι το κατοικίδιο του κακοποιούμενου (γυναίκας ή παιδιού)· είναι επίσης σύνηθες το κατοικίδιο αυτό να βασανίζεται ως ένας τρόπος περαιτέρω κακοποίησης του μέλους της οικογένειας.
■ Παιδιά που αρέσκονται να βασανίζουν ζώα συστηματικά εμφανίζουν συχνότερα συμπεριφορές εκφοβισμού (bullying).
_______
* Εννοείται πως δεν συντάσσομαι με τους φιλόζωους που υποστηρίζουν αυτοδικίες κλπ — το ποινικό πλαίσιο στην Ελλάδα έχει κατά τη γνώμη μου επαρκείς σχετικές προβλέψεις (Ν.4039/2012, ΦΕΚ Α 15/02-02-2012).
- Πηγή:
- «An Evaluative Review of Theories Related to Animal Cruelty», Eleonora Gullone
- http://www.jstor.org/stable/10.5406/janimalethics.4.1.0037