Τα κάβαλιερ έχουν την προδιάθεση να εμφανίσουν μια μορφή συγγενούς κώφωσης, αν και δεν είναι τόσο συχνή στη συγκεκριμένη φυλή όσο σε άλλες φυλές. Η συγγενής κώφωση εμφανίζεται κατά τη γέννηση, λόγω ελλιπούς σχηματισμού των υποδοχέων στο έσω αφτί ή αρχών εκφυλισμού αυτών των υποδοχέων.
Επιπλέον, πιο πρόσφατες μελέτες από τον Dr. Michael Podell έχουν εντοπίσει κάβαλιερ τα οποία αναπτύσσουν μια προοδευτική κληρονομική απώλεια ακοής, η οποία συνήθως αρχίζει κατά τη διάρκεια της παιδικής τους ηλικίας και επιδεινώνεται -ή εξελίσσεται- έως ότου το σκυλί χάνει εντελώς την ακοή του, συνήθως στην ηλικία μεταξύ 3 και 5 ετών. Η προοδευτική φύση αυτής της μορφής κώφωσης στα κάβαλιερ πιστεύεται ότι οφείλεται σε εκφυλισμό των νεύρων ακοής μάλλον, παρά στην έλλειψη σχηματισμού ή στην πρώιμη εκφύλιση των υποδοχέων του έσω αφτιού. Ο Dr. Podell χαρακτηρίζει αυτή τη διαταραχή ως βιοατροφική νευροαισθητήρια κώφωση και την περιγραφεί ως κληρονομική συγγενή νευροαισθητήρια κώφωση που επηρεάζει τα τριχωτά κύτταρα στο όργανο του Κόρτι. Ο Dr.Podell είναι νευρολόγος-κτηνίατρος πιστοποιημένος από το Αμερικανικό Κολέγιο Κτηνιατρικής Παθολογίας ACVIM και ήταν αναπληρωτής καθηγητής Νευροεπιστήμης και Κτηνιατρικής στο Πανεπιστήμιο του Οχάιο κατά την περίοδο αυτών των μελετών.
Οι Dr. Alexander de Lahunta και Eric N. Glass έχουν επίσης εντοπίσει περιστατικά βιοατροφικής νευροαισθητήριας κώφωσης στη φυλή, επιβεβαιώνοντας έτσι τα ευρήματα του Dr. Podell.
Μια άλλη διαταραχή του αυτιού που όλο και πιο συχνά εμφανίζεται στα κάβαλιερ είναι η Πρωτοπαθής Μέση Εκκριτική Ωτίτιδα (PSOM), η συγκέντρωση υγρού στο μέσο αφτί, δηλαδή στο μέρος του αφτιού που βρίσκεται πίσω από το τύμπανο.
Διάγνωση της Κώφωσης
Ο συμβατικός τρόπος εξέτασης της ακοής ενός σκύλου είναι το τεστ BAER (Προκλητή Ακουστική Αντίδραση Εγκεφαλικού Στελέχους). Η εξέταση BAER παρέχει αντικειμενική αξιολόγηση της ακουστικής λειτουργίας σε σκύλους και άλλα ζώα. Το BAER εξετάζει αντικειμενικά την ακοή ενός σκυλιού, παρακάμπτοντας την ανάγκη να στηριχτεί ο γιατρός υποκειμενικά στην ανταπόκριση του σκύλου.
Κατά το τεστ BAER, στέλνεται ένα ηχητικό ερέθισμα (προκλητό δυναμικό) στο αφτί και καταγράφεται ο χρόνος που κάνουν τα ηλεκτρικά κύματα να έρθουν ως απάντηση από το εγκεφαλικό στέλεχος. Μέσα σε χιλιοστά του δευτερολέπτου, από τη στιγμή που στέλνουμε ένα ηχητικό ερέθισμα στο αφτί του σκύλου, θα εμφανιστούν μια σειρά από σταθερά ηλεκτρικά κύματα στην οθόνη του οργάνου BAER. Το πρώτο κύμα προέρχεται από ένα νεύρο το οποίο μεταδίδει ηχοπληροφορίες στον εγκέφαλο. Στη συνέχεια, τρία ή τέσσερα άλλα κύματα ταξιδεύουν από τις περιοχές του εγκεφαλικού στελέχους -οι οποίες παράγουν το σήμα ακρόασης- στο μπροστινό μέρος του εγκεφάλου και έπειτα στον τελικό εγκέφαλο, όπου το σήμα ερμηνεύεται ως ήχος. Αν ο σκύλος δεν μπορεί να ακούσει τα ηχητικά ερεθίσματα, τα κύματα δεν θα εμφανίζονται στην οθόνη.
Ωστόσο, η συμβατική εξέταση BAER συνήθως δεν εντοπίζει επαρκώς τα κάβαλιερ με προοδευτική έλλειψη ακοής, επειδή το τεστ BAER εξετάζει μόνο από το υγιές όριο έντασης 70 έως 90 ντεσιμπέλ, που είναι περίπου το επίπεδο του ήχου από μια ηλεκτρική σκούπα δίπλα στο αφτί. Η ανθρώπινη φωνή βρίσκεται κανονικά σε επίπεδο έντασης 40 dB, πράγμα που σημαίνει ότι ακόμα και ένα κάβαλιερ που περνάει το τεστ μπορεί να μην ακούει την ανθρώπινη φωνή και τα επίπεδα των κανονικών ήχων της καθημερινότητας. Ως εκ τούτου, το τεστ BAER για τα κάβαλιερ θα πρέπει να γίνεται με το χαμηλότερο δυνατό όριο έντασης -όχι μεγαλύτερο από 30 dB.
Τα κάβαλιερ μπορούν να υποβληθούν σε εξετάσεις για συγγενή κώφωση ήδη από 8 εβδομάδων, από τη στιγμή που τα κανάλια των αφτιών τους έχουν ανοίξει εντελώς. Ωστόσο, η προοδευτική απώλεια της ακοής – που οφείλεται στην εκφύλιση του ακουστικού νεύρου- εμφανίζεται μεταγενέστερα και δεν μπορεί να ανιχνευθεί σε νεαρά κουτάβια.
Κώστας Πουλόπουλος, ιατρός
πηγή: http://vet.osu.edu/
cavaliercampaign.com
www.cavalierhealth.org
φωτογραφικό υλικό: www.warrenphotographic.co.uk