Η Γνώση για τα Κάβαλιερ Κινγκ Τσαρλς Σπάνιελ στην Ελλάδα

Συριγγομυελία

Πρόκειται για εξαιρετικά δυσάρεστη κατάσταση, κατά την οποία κοιλότητες (κύστεις) που ονομάζονται συρίγγια γεμίζουν με υγρό και αναπτύσσονται στον νωτιαίο μυελό, συνηθέστερα κοντά στον εγκέφαλο. Η νόσος ονομάζεται διεθνώς και neck scratcher's disease επειδή ένα από τα χαρακτηριστικότερα συμπτώματα είναι το ξύσιμο στον αέρα κοντά στον αυχένα.

 

Επιπολασμός

Η συριγγομυελία είναι σπάνια στις περισσότερες φυλές, αλλά δυστυχώς αρκετά διαδεδομένη στα κάβαλιερ. Ο αριθμός των διαγνωσμένων περιστατικών από το 2000 μέχρι και σήμερα έχει αυξηθεί δραματικά. Ερευνητές εκτιμούν, ότι 95% των κάβαλιερ έχουν δυσπλασία Chiari (γνωστή και ως ινιακή υποπλασία) και ότι περισσότερα από 50% πάσχουν από συριγγομυελία. Φαίνεται ότι τόσο η έκταση της νόσου όσο και η σοβαρότητα της, επιδεινώνονται σε κάθε επερχόμενη γενεά κάβαλιερ. Η νόσος έχει παγκόσμια κατανομή, ανεξάρτητα από γραμμή αναπαραγωγής η από εκτροφείο, αφού είναι μια ασθένεια με σαφή κληρονομικότητα. Τον Ιούνιο του 2011 στο Ηνωμένο Βασίλειο ολοκληρώθηκε η μελέτη 555 όπου ομάδα ερευνητών υπέβαλλε σε εκτεταμένο απεικονιστικό έλεγχο 555 ασυμπτωματικά κάβαλιερ και βρέθηκε ότι το 25% μέχρι 12 μηνών έπασχε από ΣΜ, ποσοστό το οποίο έφθανε στο 70% για τα κάβαλιερ από 6 ετών και πάνω.

Περισσότερα

Σύνδρομο Κατάρρευσης των Κάβαλιερ

Σύνδρομο Επεισοδιακής Κατάρρευσης ή Μυϊκή Υπερτονία ή Παροξυσμική Υπερτονία ή Σύνδρομο Κατάρρευσης των ΚάβαλιερΤο σύνδρομο αυτό είναι μια μοναδική γενετική διαταραχή η οποία εμφανίζεται μονάχα στα Κάβαλιερ. Πρόκειται για μια μη εξελισσόμενη γενετική διαταραχή που συνήθως αντιμετωπίζεται με φαρμακευτική αγωγή, χωρίς να επηρεάζει την βιωσιμότητα του κάβαλιερ.

Περισσότερα...