Η Γνώση για τα Κάβαλιερ Κινγκ Τσαρλς Σπάνιελ στην Ελλάδα

Παχυσαρκία

Η παχυσαρκία είναι η πιο κοινή διατροφική νόσος στους σκύλους και είναι πιθανό να οδηγήσει σε μια σειρά από ασθένειες. Το κάβαλιερ έχει προδιάθεση για παχυσαρκία, σύμφωνα με στοιχεία κτηνιατρικής μελέτης για σκύλους, που έλαβε χώρο το 1986 στο Ηνωμένο Βασίλειο και επιβεβαιώθηκε πρόσφατα σε έκθεση του 2007.

 Οι ιδιοκτήτες κάβαλιερ οφείλουν να είναι προσεκτικοί σχετικά με την επιλογή τυποποιημένων προϊόντων. Ο φημισμένος κτηνίατρος ολιστικής ιατρικής Joseph Demers DVM, CVA, CVH αναφέρει ότι "ένας παράγοντας που συμβάλλει στην παχυσαρκία των κατοικίδιων ζώων είναι τι ακριβώς ταΐζουμε τους φίλους μας. Τα τυποποιημένα προϊόντα που απευθύνονται σε κατοικίδια ζώα περιλαμβάνουν 45-65 % υδατάνθρακες (δημητριακά). Αυτά είναι το φθηνότερο συστατικό των τροφών για κατοικίδια και επιτυγχάνει άμεσο κορεσμό της πείνας του ζώου. Παρά το γεγονός ότι οι σκύλοι και οι γάτες είναι περισσότερο σαρκοφάγα από εμάς τους ανθρώπους, εμείς τα ταΐζουμε με όσα δημητριακά τρώμε εμείς οι ίδιοι."Σύμφωνα με τον Demers, "αυτή η υψηλή σε υδατάνθρακες διατροφή με τυποποιημένα προϊόντα είναι η χειρότερη που μπορούμε να τους δώσουμε. Ο κατοικίδιος σύντροφός μας χρειάζεται φρέσκα κρέατα και όχι αφυδατωμένα υποπροϊόντα κρέατος." Επίσης, ο Demers υποστηρίζει ότι τα λαχανικά είναι άριστη πηγή φυτικών ινών και υγρασίας καθώς επίσης πηγή φυσικών βιταμινών και ανόργανων στοιχείων κατάλληλων για τους κατοικίδιους φίλους μας. Τέλος, ότι οι περισσότερες εμπορικές τροφές χρησιμοποιούν κακής ποιότητας πρωτεΐνες και –ακόμη και αυτές (οι κακής ποιότητας πρωτεΐνες)- καταστρέφονται με το μαγείρεμα σε υψηλή θερμοκρασία.

Βαθμοί Aποθήκευσης Λίπους

Η παχυσαρκία των σκύλων συνήθως υπολογίζεται με την κλίμακα BCS που περιγράφει το ποσοστό λίπους που έχει αποθηκεύσει το κατοικίδιό σας. Το BCS χρησιμοποιείται για να αξιολογήσει τις σχετικές αναλογίες του ζωικού λίπους σε συγκεκριμένες περιοχές του σώματος σε σύγκριση με ένα «στεγνό» μυοσκελετικό σύστημα. Η κλίμακα BCS περιλαμβάνει τους εξής 5 βαθμούς:

1 = ισχνός. Πλευρά, οσφυϊκοί σπόνδυλοι, οστά της λεκάνης και όλες οι προεξοχές του σώματος είναι εμφανείς από απόσταση. Δεν διακρίνεται σωματικό λίπος. Εμφανής απουσία μυϊκής μάζας.

2 = λεπτός. Πλευρά ψηλαφώνται εύκολα και ενδέχεται να είναι ορατά - χωρίς ψηλαφητό λίπος. Οι κορυφές των οσφυϊκών σπονδύλων είναι ορατές. Τα πυελικά οστά είναι λιγότερο εμφανή. Εμφανής μέση και εμφανής πιέτα στην κοιλιά.

3 = κανονικός. Πλευρά ψηλαφητά χωρίς περιττό λίπος. Η κοιλιά είναι σφιχτή (κοιτώντας από το προφίλ). Αυτός είναι συνήθως ο ιδανικός δείκτης BCS.

4 = εύσωμος. Καλοθρεμμένη εμφάνιση, πλούσια σάρκα. Πλευρά ψηλαφητά με δυσκολία. Ορατό λίπος πάνω από τηνσπονδυλική στήλη και τη βάση της ουράς. Η κοιλιακή πιέτα συχνά απουσιάζει.

5 = παχύσαρκος. Μεγάλα αποθέματα λίπους στο στήθος, τη σπονδυλική στήλη και τη βάση της ουράς. Μέση και πιέτα κοιλιάς απουσιάζουν. Αποθέματα λίπους στο λαιμό και τα άκρα. Κοιλιά διεσταλμένη.

 

Κώστας Πουλόπουλος, ιατρός
Πηγές:
http://vet.osu.edu/
cavaliercampaign.com
www.cavalierhealth.org