Η Γνώση για τα Κάβαλιερ Κινγκ Τσαρλς Σπάνιελ στην Ελλάδα

Τρίτο Βλέφαρο και Αδένας του Τρίτου Βλεφάρου

Το τρίτο βλέφαρο ή νηκτική μεμβράνη θεωρείτο ως μία άχρηστη δομή του οφθαλμού των ζώων. Η θεώρηση αυτή είναι πλέον παρωχημένη.

Η νηκτική μεμβράνη συμβάλλει ουσιαστικά στη διασπορά της προκεράτιας δακρυϊκής στιβάδας των δακρύων (περισσότερο και από τα ίδια τα βλέφαρα), προστατεύει τον κερατοειδή από τυχόν τραυματισμό, παράγει το 40% από τα δάκρυα και συμμετέχει στην αμυντική προστασία του οφθαλμού, παρέχοντας έναν αντιφλεγμονώδη φραγμό. Αποτελεί λοιπόν έναν πολύ σημαντικό προστατευτικό μηχανισμό του οφθαλμού των θηλαστικών.

Περισσότερα...

Ευρυβλέφαρον ή Μακροβλέφαρον

Πρόκειται για την ευρεία βλεφαρική σχισμή, δηλαδή ένα υπερβολικό άνοιγμα των βλεφάρων τα οποία είναι μεγαλύτερα σε μήκος από το φυσιολογικό. Σε ζώα με φυσιολογικούς οφθαλμούς φαίνεται κανονικά ένα μικρό τμήμα του σκληρού (λευκού) χιτώνα.

Περισσότερα...

Ξηροφθαλμία

ΞΗΡΟΦΘΑΛΜΙΑ / KERATO-CONJUNCTIVITIS SICCA / KCS KERATITIS SICCAΠολλά κάβαλιερ παρουσιάζουν ή θα εμφανίσουν κάποια στιγμή στη ζωή τους μια επώδυνη γενετική διαταραχή που ονομάζεται κερατοεπιπεφυκίτιδα η σύνδρομο ξηρού οφθαλμού η ξηροφθαλμία. Σύμφωνα με μελέτες, τα κάβαλιερ εμφανίζουν τη μεγαλύτερη προδιάθεση σε σχέση με άλλες φυλές, για να εμφανίσουν κερατοεπιπεφυκίτιδα σε ποσοστό 11.5% σχετικού κινδύνου.

Περισσότερα...