Η Γνώση για τα Κάβαλιερ Κινγκ Τσαρλς Σπάνιελ στην Ελλάδα

Ανεπάρκεια Μιτροειδούς Βαλβίδας (MVD)

Η ανεπάρκεια της μιτροειδούς βαλβίδας (MVD) είναι η κυριότερη αιτία θανάτου για τα Κάβαλιερ παγκόσμια. Η MVD είναι μια πολυπαραγοντική-γενετική ασθένεια που πλήττει πάνω από το 50% όλων των Κάβαλιερ ηλικίας 5 ετών και σχεδόν όλα τα κάβαλιερ ηλικίας 10 ετών. Περίπου το 10% όλων των σκύλων υποφέρουν από κάποια μορφή καρδιακής ασθένειας. Η ανεπάρκεια της μιτροειδούς βαλβίδας είναι η πιο κοινή καρδιολογική διαταραχή σχεδόν σε όλες τις φυλές. Ωστόσο στα κάβαλιερ η νόσος εμφανίζεται περίπου 20 φορές συχνότερα από ό,τι σε άλλες φυλές. Η νόσος θα εμφανιστεί πιο νωρίς στη ζωή του Κάβαλιερ συγκριτικά με άλλες φυλές.

περισσότερα

Ανατομία και Φυσιολογία Καρδιάς

Φυσιολογία

Η καρδιά του Kάβαλιερ λειτουργεί όπως κάθε άλλη καρδιά, σαν ένα σύστημα αντλιών, το οποίο όμως δεν λειτουργεί συνεχώς αλλά χτυπάει (συσπάται) και μετά σταματάει (χαλαρώνει). Ένας καρδιακός κύκλος αποτελείται από μία συστολή (σύσπαση) και μία διαστολή (χαλάρωση). Φυσιολογικά το Kάβαλιερ έχει από 70 έως 130 καρδιακούς κύκλους (παλμούς, σφυγμούς) το λεπτό.


Η αρτηριακή πίεση στο Kάβαλιερ συμπίπτει με τους σφυγμούς του. Ουσιαστικά, αυτό το σύστημα από αντλίες υπάρχει για να μπορεί να «καθαρίζει» το αίμα (το οποίο με τη σειρά του αποτελεί τον βασικό προμηθευτή των κυττάρων του κάβαλιερ με οξυγόνο και θρεπτικά συστατικά) καθώς το παίρνει καθαρό από τα πνευμόνια και το διοχετεύει σε όλα τα όργανα. Στη συνέχεια, θα το πάρει ξανά πίσω «βρώμικο» και θα το αποδώσει (ξανά) στα πνευμόνια για να καθαριστεί.
Αυτό συνεχίζεται συνεχώς χωρίς σταματημό. Πώς γίνεται αυτό: Με τη βοήθεια της αριστερής κοιλίας της καρδιάς, η οποία θα εξακοντίσει το αίμα με μεγάλη δύναμη (πίεση) ώστε να μπορέσει να πάει μέσω των αρτηριών σε όλα τα όργανα και να επιστρέψει μέσω των φλεβών ξανά στην καρδιά.

Περισσότερα...