Η Γνώση για τα Κάβαλιερ Κινγκ Τσαρλς Σπάνιελ στην Ελλάδα

Υπογλυκαιμία

Η υπογλυκαιμία είναι μια διαταραχή κατά την οποία μειώνονται τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα. Εμφανίζεται συνήθως σε νεαρές ηλικίες και σε μικρόσωμες φυλές, όπως τα κάβαλιερ. Σε πολλές περιπτώσεις, η υπογλυκαιμία μπορεί να είναι ένα σύμπτωμα μιας άλλης ασθένειας. Ο κτηνίατρος πρέπει να γνωρίζει ακριβώς τα συμπτώματα που συνοδεύουν το επεισόδιο υπογλυκαιμίας του σκύλου μας, για να καταλήξει σε ταχεία διάγνωση και έγκαιρη θεραπεία.

Πιθανά συμπτώματα:

Ανορεξία
Το σκυλάκι που έχει υπογλυκαιμία μπορεί να αδιαφορεί για το φαγητό του.
Η υπογλυκαιμία προκαλεί εσωτερική δυσφορία στον σκύλο, ο οποίος ενδεχομένως να αδιαφορεί ακόμα και για τις λιχουδιές.
Μην ξεχνάτε: ο υγιής σκύλος έχει όρεξη.


Λήθαργος
Η υπογλυκαιμία ενδέχεται να επηρεάσει την ενεργητικότητα του σκύλου. Ένα σκυλί με υπογλυκαιμία δεν έχει όρεξη να παίξει, αλλά ακόμα κι αν σηκωθεί για παιχνίδι, μπορεί να κουραστεί εύκολα. Επίσης, μπορεί να παρουσιάσει δυσκινησία, έλλειψη συντονισμού ή λιποθυμικό επεισόδιο.


Τρόμος (τρέμουλο)
Η υπογλυκαιμία επηρεάζει το επίπεδο της γλυκόζης στο αίμα του σκύλου, και ως εκ τούτου, είναι πιθανό να απορρυθμίσει την εσωτερική θερμοκρασία του. Αυτό εκδηλώνεται με τινάγματα ή ρίγη (σύσπαση μυών), όταν μάλιστα η θερμοκρασία δεν το δικαιολογεί.


Αλλαγή της Συμπεριφοράς
Η υπογλυκαιμία είναι πιθανό να επιφέρει αλλαγή στη συμπεριφορά. Για παράδειγμα, ένας σκύλος που στο παρελθόν ήταν γεμάτος ζωή θα μπορούσε να γίνει αδιάφορος ως προς τους ανθρώπους γύρω του ή ένα σκυλί που ήταν προηγουμένως κοινωνικό μπορεί να γίνει ντροπαλό και να προτιμά να αποσυρθεί σε μια γωνιά.


Σπασμοί
Κατά τη διάρκεια μιας κρίσης, οι μύες του σκυλιού μπορεί να κλειδώσουν και ο σκύλος να πέσει. Το σκυλί ίσως να σας φαίνεται αποπροσανατολισμένο (αλλά δεν είναι στην πραγματικότητα) και να χάσει τον έλεγχο της ουροδόχου κύστης ή του εντέρου. Οι σπασμοί ενδεχομένως να μοιάζουν με επεισόδιο επιληπτικής κρίσης, χωρίς βεβαίως να είναι.

 

TIPS

Να θυμάστε:

  • Η ξαφνική αλλαγή περιβάλλοντος μπορεί να κόψει την όρεξη του μικρού σας φίλου.
  • Μην κρατάτε συνεχώς αγκαλιά το νέο σας κουταβάκι κατά την πρώτη μέρα του στο σπίτι: αυτό θα το αγχώσει περισσότερο, θα του κόψει την όρεξη κι ενδεχομένως να οδηγήσει σε υπογλυκαιμικό επεισόδιο.
  • Τα κουταβάκια χρειάζονται χρόνο για να παίξουν και να ασκηθούν αλλά και χρόνο για ξεκούραση.
  • Ως ιδιοκτήτης, πρέπει να βεβαιώνεστε ότι το κουτάβι σας τρώει και πίνει κανονικά: Η ελλιπής σίτιση είναι παράγοντας εμφάνισης υπογλυκαιμίας.
  • Τα νεαρά κάβαλιερ, όπως όλα τα κουταβάκια των μικρόσωμων φυλών, πρέπει να λαμβάνουν πολλά μικρά γεύματα (3-5 ημερησίως) καθ' όλη την ημέρα. Χωρίς αυτά τα μικρά γεύματα όλη την ημέρα, το κουτάβι σας μπορεί να πάθει υπογλυκαιμία.
  • Επειδή κατά την κύηση οι ανάγκες σίτισης είναι αυξημένες, το θηλυκό που κυοφορεί μπορεί να εμφανίσει υπογλυκαιμία (σ.σ. αν δεν σιτίζεται σωστά).
  • Αν υποπτεύεστε ότι το κάβαλιερ σας εκδηλώνει υπογλυκαιμικό επεισόδιο, βάλτε αμέσως λίγο μέλι στο δάχτυλό σας και απλώστε το στα ούλα του. Εναλλακτικά, δώστε του να πιει νερό με ζάχαρη ή φρουτοχυμό. (σ.σ. προτείνουμε το μέλι στα ούλα, γιατί μπορεί να μην έχει τη δύναμη να στηριχτεί και να πιει). Σε 5 λεπτά θα νιώσει καλύτερα. Καλέστε τον κτηνίατρο για κάθε ενδεχόμενο.
  • Το άγχος αυξάνει τις ανάγκες του ζώου για ζάχαρη.
  • Όταν το κουτάβι σας επιστρέφει στο σπίτι ύστερα από ένα υπογλυκαιμικό επεισόδιο, είναι σημαντικό να παρακολουθείτε τη διατροφή του και να παρατηρείτε οποιεσδήποτε αλλαγές στο επίπεδο της ενεργητικότητάς του. Όσο περνά ο καιρός και το κουτάβι μεγαλώνει, οι παράγοντες κινδύνου μειώνονται. Τα δόντια του γίνονται πιο γερά, δημιουργούνται αποθήκες λίπους στο σώμα του και το ανοσοποιητικό του σύστημα ωριμάζει. Από ένα σημείο και μετά, ο κίνδυνος υπογλυκαιμίας θα ελαχιστοποιηθεί και το σκυλάκι θα έχει μια κανονική ζωή.
Κώστας Πουλόπουλος, ιατρός

ΠΗΓΕΣ
www.dog-health-guide.org
www.cavalierhealth.org
www.dailypuppy.com
image source: warrenphotographic.co.uk