Ο Αόρατος Κόσμος των Αισθήσεων

Άνθρωποι και σκύλοι γνωρίζουν τον κόσμο μέσα από έναν πολύ διαφορετικό συνδυασμό αισθήσεων.

Για τους περισσότερους ανθρώπους, η όραση είναι η σπουδαιότερη αίσθηση. Ακολουθούν η αφή, η ακοή και, τέλος, η όσφρηση.

Για τους σκύλους, η σειρά είναι: όσφρηση, όραση, ακοή και, τέλος, αφή. Η όσφρηση στον σκύλο είναι η πρώτη και σπουδαιότερη από όλες τις αισθήσεις.


Να τα θυμάστε πάντα με τη σειρά: Μύτη, μάτια, αφτιά.


Όταν πλησιάζετε έναν σκύλο, αυτός σας έχει ήδη αποκρυπτογραφήσει από τη μυρωδιά σας, και μάλιστα από μακριά, από απόσταση 50 μέτρων. Για τον σκύλο, η μυρωδιά και η ενέργειά μας είναι η ταυτότητά μας και ο σκύλος έχει ήδη καταλάβει πολλά για εσάς μόνο από τη μυρωδιά σας. Να γιατί ο σκύλο σας πολλές φορές αρχίζει να γαβγίζει προτού εσείς δείτε ή ακούσετε κάτι. Δεν έχει κληρονομικό χάρισμα! Είναι η αίσθηση της όσφρησης.


Η ιεραρχία μύτη-μάτια-αφτιά στις αισθήσεις του σκύλου είναι ανάλογη με την εξέλιξή τους κατά τις πρώτες εβδομάδες της ζωής του. Τα μωρά κουτάβια γεννιούνται τυφλά και κουφά και εξαρτώνται από την αίσθηση της όσφρησης, για να βρουν τις θηλές της μητέρας τους και να θηλάσουν. Άρα το πρώτο πράγμα που τους εξασφαλίζει την επιβίωση είναι η μυρωδιά. Η σπουδαιότητα της όσφρησης θα ακολουθεί τον σκύλο σε όλη του τη ζωή, γιαυτό και όλη την ώρα σκύβουν για να μυρίσουν, ιδίως αν βρεθούν σε παράξενο ή καινούριο περιβάλλον.


Όταν βγαίνετε βόλτα, σίγουρα σας έρχεται η μυρωδιά από το γρασίδι του πάρκου, αλλά για τον σκύλο σας το γρασίδι είναι η εφημερίδα του, το αρχείο όλων όσων συμβαίνουν, και αυτή η εφημερίδα περιλαμβάνει πολύ πιο σημαντικές ειδήσεις από το ποιος άλλος σκύλος πέρασε και ανακουφίστηκε σε εκείνο το σημείο.


Τα ζωντανά πλάσματα διαρκώς εκπέμπουν οσμές. Αυτό δεν γίνεται μόνο μέσω του ιδρώτα. Κάθε φορά που εκπνέουμε, στέλνουμε οσφρητικές πληροφορίες στον έξω κόσμο. Εκτός αυτού, συνεχώς χάνουμε νεκρά κύτταρα από το δέρμα μας και τα μαλλιά μας, τα οποία μεταφέρονται μέσω του αέρα και κάποια στιγμή κατακάθονται στο έδαφος. Επίσης, εκεί που τα παπούτσια μας ή τα πέλματά μας ακουμπούν, εκεί αφήνουμε και οσφρητικές πληροφορίες.


Ο σκύλος είναι σε θέση να οσμιστεί όλα αυτά τα μόρια και να αντλήσει πληροφορίες από όλα: ποιος ή τι ήταν εκεί, πόση ώρα πριν, πόσο κοντά βρίσκεται τώρα και πού κατευθύνθηκε.


Είναι ένας ολόκληρος κόσμος σχεδόν αόρατος σε εμάς, αλλά δεν παύει να είναι ο κόσμος του σκύλου μας.

 

Χρυσάνθη Μιχαλοπούλου
www.cesarsway.com
image: www.pnoecavaliers.eu