Η τοξική Ξυλιτόλη

Η ξυλιτόλη (αγγλική ονομασία: xylitol, προέρχεται από το ελληνικό λήμμα "ξύλον") είναι οργανική ουσία με τύπο (CHOH)3(CH2OH)2 και χρησιμοποιείται ως φυσικό υποκατάστατο της ζάχαρης. Ανευρίσκεται σε πολλά φρούτα και λαχανικά, όπως στα βατόμουρα, το φλοιό του καλαμποκιού, τη βρώμη και τα μανιτάρια. Εξάγεται από το ξύλο φινλανδικής σημύδας αλλά και από το ξυλώδες τμήμα του καλαμποκιού. Στη δεύτερη περίπτωση, δεν αποκλείεται να είναι μεταλλαγμένη. Η ξυλιτόλη είναι σχεδόν τόσο γλυκιά όσο το ζαχαροκάλαμο, παρέχοντας μόνο τα 2/3 της ενέργειας που προσφέρει αυτό.

Η γλυκαντική ουσία ξυλιτόλη έγινε δημοφιλής μόλις αποδείχτηκε ότι είναι "φιλικότερη προς τα δόντια" σε σύγκριση με άλλες γλυκαντικές ουσίες αλλά και κατάλληλη ως υποκατάστατο ζάχαρης στη διατροφή των διαβητικών. Δυστυχώς, όμως, αν και ασφαλής για τον άνθρωπο είναι εξαιρετικά επικίνδυνη για τον σκύλο -ακόμα και σε μικρές ποσότητες.

Στον σκύλο, η κατανάλωση 0,1 γραμμαρίου ξυλιτόλης (ανά κιλό σωματικού βάρους) μπορεί να προκαλέσει αιφνίδια και επικίνδυνη πτώση στα επίπεδα σακχάρου, τη λεγόμενη υπογλυκαιμία. Τα συμπτώματα της υπογλυκαιμίας είναι: αίσθηση αποπροσανατολισμού, λιποθυμία, αδυναμία και επιληπτικές κρίσεις.

Δείτε το άρθρο μας ΥΠΟΓΛΥΚΑΙΜΙΑ

Στον σκύλο, λίγη παραπάνω ποσότητα από αυτή που προαναφέραμε, δηλαδή περίπου 0,5 γραμμάρια ξυλιτόλης (ανά κιλό σωματικού βάρους σκύλου) μπορεί να προκαλέσει βλάβη στο ήπαρ.

Αυτές οι ποσότητες χαρακτηρίστηκαν τοξικές όχι αυθαίρετα αλλά έπειτα από έρευνα σε αναφερόμενα περιστατικά. Σημειώστε ότι μιλάμε για τα περιστατικά τα οποία καταγγέλθηκαν, γιατί σαφώς υπήρξαν περιστατικά τα οποία έχουν παραμείνει στην αφάνεια και πιθανώς οι ποσότητες ξυλιτόλης σε εκείνα τα άγνωστα περιστατικά να ήταν ακόμα και χαμηλότερες αυτών που αναφέραμε. Επίσης, ας σημειωθεί ότι ένας σκύλος με ήδη βεβαρυμένο ιατρικό ιστορικό (διαβήτη, παχυσαρκία, ηπατική νόσο κτλ) κινδυνεύει σε σοβαρότερο βαθμό.

ΠΡΟΣΟΧΗ:

  • στο φυστικοβούτυρο: περιέχει ξυλιτόλη και συχνά οι κηδεμόνες καλοπιάνουν το σκυλάκι τους δίνοντάς του φυστικοβούτυρο
  • στις τσίχλες μέσα στην τσάντα μας: συχνά το σκυλάκι μας χώνει τη μουσούδα του μέσα στην τσάντα και μασουλάει αδιακρίτως ό,τι βρει μέσα
  • στην οδοντόκρεμα: βουρτσίζουμε τα δόντια του σκύλου με ειδική οδοντόκρεμα και όχι με τη δική μας.

Διαβάζετε πάντα τα συστατικά των συσκευασιών τροφής και λιχουδιάς που αγοράζετε για τον σκύλο σας, όπως κάνετε για εσάς και για το παιδί σας. Ο σκύλος είναι μέλος της οικογένειας και θα εξαρτάται πάντα από την φροντίδα του ανθρώπου-κηδεμόνα του.

Χρυσάνθη Μιχαλοπούλου

ΠΗΓΕΣ:New Findings On The Effects Of Xylitol Ingestion In Dogs from ASPCA-APCC 2006; Acute Hepatic Failure And Coagulopathy Associated With Xylitol Ingestion In Eight Dogs from ASPCA-APCC 2006, published in JAVMA (J Am Vet Med Assoc 2006; 229:1113-1117)
preventivevet.com
el.wikipedia.org/wiki/%CE%9E%CF%85%CE%BB%CE%B9%CF%84%CF%8C%CE%BB%CE%B7
www.kathimerini.gr/804230/article/epikairothta/episthmh/
animalhearted.com/blogs/animal-blog/74581507-tips-on-protecting-your-dog-from-xylitol-poisoning

Περιεχόμενα