ΟΧΙ στα Ρούχα

Ξεχάστε τη γκαρνταρόμπα του σκύλου. Ως καταναλωτές γινόμαστε για πολλοστή φορά εύκολα θύματα του τεράστιου κερδοφόρου εμπορίου που αφορά τον σκύλο και εν γένει το κατοικίδιο.


Μη φοράτε ρούχα στα σκυλάκια σας.


Γιατί;

Διότι φορώντας τους ρούχα...


1. Τα καθιστούμε ευπαθή στο κρύο: Άρα δεν τα προστατεύουμε, ισα ισα κάνουμε το αντίθετο.


2. Εμποδίζουμε το τρίχωμα να αναπτυχθεί ομαλά. Το τρίχωμα, ο λεγόμενος μανδύας, είναι το παλτό με το οποίο τα προίκισε η Φύση. Το χειμώνα φουντώνει, το καλοκαίρι αραιώνει, ανάλογα με τη θερμοκρασία. Η Φύση ξέρει και ρυθμίζει ανάλογα το πάχος και το μήκος του τριχώματος.

Photo: Hans Peter Sandberg


3. Γιατί αχρηστεύουμε έτσι τον σπουδαίο ρόλο του τριχώματος. Ο μανδύας του Κάβαλιερ -το τρίχωμά του δηλαδή- είναι διπλός. Λειτουργεί μονωτικά. Προστατεύει από το υπερβολικό ψύχος και την υπερβολική ζέστη. Διατηρεί τον σκύλο ζεστό τον χειμώνα και δροσερό το καλοκαίρι. Αυτό το τελευταίο σας φαίνεται παράξενο, ε; Σκεφτείτε τους Άραβες στην έρημο. Αναρωτιέστε γιατί φοράνε μακριές κελεμπίες ενώ κάνει τόση ζέστη; Τις φορούν διότι προστατεύουν το δέρμα τους από τον ήλιο και το σώμα τους από τη θερμοκρασία. Έτσι είναι και ο μανδύας του Κάβαλιερ. Όπως αυτές οι κελεμπίες.


4. Φορώντας ρούχα στο καβαλιεράκι μας, περιφρονούμε τον όμορφο μανδύα του. Ο μανδύας είναι το στολίδι του. Γιαυτο άλλωστε το Κάβαλιερ ΔΕΝ το κουρεύουμε. Ποιο ρούχο φτιαγμένο από ανθρώπινα χέρια μπορεί να συγκριθεί με τον μανδύα που έφτιαξε η Φύση;


5. Ας αποφεύγουμε τις ακρότητες του ανθρωπομορφισμού. Ο σκύλος είναι σκύλος και όχι άνθρωπος (ευτυχώς!) Ας συμπεριφερόμαστε στον σκύλο μας με τον σεβασμό που του πρέπει, ας μην τον εξανθρωπίζουμε. Ας προφυλάξουμε την αξιοπρέπειά του. Ας πείσουμε τον περίγυρο ότι σεβόμαστε τον σκύλο μας και δεν τον αντιμετωπίζουμε σαν κουκλίτσα με ρουχαλάκια. Αν θέλουμε να προσφέρουμε ό,τι καλύτερο στον σκύλο μας, ας μην του φτιάξουμε ντουλάπα με ρούχα. Ας του φτιάξουμε πρόσραμμα με δραστηριότητες: βασικοί υπήκοοι, ατζίλιτι κτλ.


Σημείωση: Στο εξωτερικό, όταν χειμωνιάζει και ρίχνει χιόνι, οι κηδεμόνες συχνά φορούν παπουτσάκια στον σκύλο τους, όχι από μόδα, αλλά για λόγους προστασίας: γιατί εκεί όταν χιονίζει, ριχνούν σε δρόμους και πεζοδρόμια τεράστιες ποσότητες άλατος. Φορούν, λοιπόν, στον σκύλο τους παπουτσάκια, για να μην πάθει έγκαυμα από το αλάτι.


Ας μη γινόμαστε θύματα του Καταναλωτισμού. Ας αναζητούμε τη Γνώση και ας βασιζόμαστε στην κριτική μας σκέψη.

Χρυσάνθη Μιχαλοπούλου

Περιεχόμενα