Ιδιοκτήτης ή Κηδεμόνας;

Σύμφωνα με τη νομοθεσία, το κατοικίδιο είναι «ιδιοκτησία». Ι-δι-ο-κτη-σί-α όπως το σπίτι, το ποδήλατο, το παλτό στη ντουλάπα. Αυτός που έχει υπό την προστασία του κατοικίδιο ονομάζεται ιδιοκτήτης ή κάτοχος ζώου συντροφιάς.


Όταν ήμουν παιδί μού έδιναν στο σχολείο ανακοινώσεις για εκδρομές, για γιορτές και συγκεντρώσεις, που έπρεπε να δώσω στους γονείς μου. Σε αυτές τις ανακοινώσεις κάθε κείμενο ξεκινούσε με τη φράση «Προς κ.κ. γονείς και κηδεμόνες». Αντιλαμβανόμουν βεβαίως τη λέξη «γονείς». Ήξερα πως είχα δύο όπως τα περισσότερα παιδιά. Δεν καταλάβαινα ωστόσο τη λέξη «κηδεμόνας». Ρωτώντας κατέστη σαφές ότι κηδεμόνας είναι αυτός που δεν έχει γεννήσει, αλλά έχει υπό την προστασία του -την ΚΗΔΕΜΟΝΙΑ του- ένα παιδί, το οποίο προφανώς δεν έχει γονείς. Ο κηδεμόνας κήδεται, δηλαδή φροντίζει το παιδί, στη θέση του φυσικού γονέα που απουσιάζει.


Εκεί που καταλάβατε το πάω. Όσοι έχετε στη ζωή σας ένα κατοικίδιο, που βάλατε στην οικογένειά σας έναν σκύλο, δεν είστε ιδιοκτήτες γιατί ΔΕΝ ΦΕΡΕΣΤΕ ως ιδιοκτήτες. Θεωρείτε το κατοικίδιό σας μέλος της οικογένειας, του παραχωρείτε σημαντική θέση στη ζωή σας, συμβιώνετε. Εσείς που αναζητείτε ενημερωτικά άρθρα για τον σκύλο σας, εσείς που διαβάζετε τώρα αυτό το κείμενο, μην αναρωτιέστε: δεν είστε ιδιοκτήτες. Είστε κηδεμόνες.


Κήδομαι σημαίνει φροντίζω. Η σχέση με τον σκύλο -και το κατοικίδιο εν γένει- είναι σχέση φροντίδας. Δεν είναι φορολογική ενημερότητα, δεν είναι τεκμήριο ιδιοκτησίας, δεν είναι θυρίδα στην τράπεζα.
Το μόνο κοινό που μπορεί να έχει ο σκύλος σου με μια θυρίδα στην τράπεζα είναι ότι όντως ο σκύλος σου είναι η περιουσία σου.

Αγαπητέ κηδεμόνα,
Από εδώ και πέρα θα ήταν σώφρον ΚΑΙ να συστήνεσαι ΚΑΙ να φέρεσαι όχι ως ιδιοκτήτης σκύλου αλλά ως κηδεμόνας σκύλου. Μάζευε τα περιττώματά του στον δρόμο, εκπαίδευσέ τον, πρόσφερέ του ποιοτικό χρόνο, ζήσε μαζί του όμορφα και με αξιοπρέπεια.
Οι λέξεις διαμορφώνουν συνειδήσεις. Οι λέξεις είναι πολιτισμός. Αυτό που είσαι δήλωσέ το και υπερασπίσου το. Φτιάξε τον πολιτισμό μέσα στον οποίο θες να διάγεις τον βίο σου.
Γίνε ο κηδεμόνας του σκύλου σου.

Χρυσάνθη Μιχαλοπούλου

Περιεχόμενα