ΦΑΚΕΛΟΣ: Κάβαλιερ Κινγκ Τσαρλς Σπάνιελ

έγραψε για το περιοδικό PET NEWS η Χρυσάνθη Μιχαλοπούλου, εκτροφέας
 
Χωρίς αμφιβολία, μια παιδιάστικη περηφάνια θα τη νιώσεις στη σκέψη ότι αυτός ο σκύλος που χαζεύεις στους πίνακες ζωγραφικής του 14ου αιώνα ψιλομοιάζει στον τετράποδο φιλαράκο σου.
 
 

 
Και καμαρώνεις γνωρίζοντας ότι το καβαλιεράκι σου με το διαβατήριό του δικαιούται να περάσει το κατώφλι του Αγγλικού Κοινοβουλίου, ενώ εσύ θα μείνεις απέξω, στο πεζοδρόμιο: βασιλικό διάταγμα το ορίζει, δεν σου πέφτει λόγος.
 
Τα Κάβαλιερ είναι μια φυλή με θολό παρελθόν, καθώς έχουν αναπτυχθεί διάφορες θεωρίες για την καταγωγή τους. Ωστόσο, το βέβαιο είναι ότι διαμόρφωσαν τα χαρακτηριστικά τους στην Αγγλία και εκεί καθιερώθηκαν ως φυλή. 
 
Έχε τον νου σου: θα σε τουμπάρουν στο πι και φι, αφού κατάφεραν να ξετρελάνουν δυο Καρόλους της βασιλικής οικογένειας -και τον Α΄ και τον Β΄- σε σημείο μάλιστα ο Β΄ να παραμελεί τα καθήκοντά του, για να αφιερώνει περισσότερο χρόνο στα λατρεμένα του Σπάνιελ.
 
Βέβαια, στο κουβάρι της Ιστορίας του Ανθρώπου έρχονται συχνά τα πάνω-κάτω. Ήρθε καιρός που τα Κάβαλιερ έχασαν τη δημοτικότητά τους. Πήραν τα Παγκ τη θέση τους στα βασιλικά μαξιλάρια και εξαφανίστηκαν από το προσκήνιο. Μέχρι τη στιγμή που μια επόμενη εστεμμένη, η βασίλισσα Βικτώρια, ξανάδωσε στα Κάβαλιερ το «διαρκείας» στα ανάκτορα.
 
Να τα λέμε κι αυτά: η βασίλισσα ήταν λιγάκι απρόσεκτη. Είχαμε κάποιες ατυχείς συνευρέσεις μεταξύ Κάβαλιερ και Παγκ, γεγονός που άλλαξε κάποια εξωτερικά χαρακτηριστικά. Για παράδειγμα: το κεφάλι του «αγγλικού σπάνιελ συντροφιάς» -όπως αρχικά ονομαζόταν- έγινε πιο θολωτό συγκριτικά με τον παλαιό τύπο,  όπως τον γνωρίζουμε από τους πίνακες ζωγραφικής. Στην προσπάθεια να διαμορφωθεί εκ νέου και να παγιωθεί ο φαινότυπος του Κάβαλιερ, έβαλαν το χεράκι τους τρεις άνθρωποι:
  • ο Αμερικανός Roswell Eldridge: αυτός επισκέφτηκε το περίφημο Crufts Dog Show στην Αγγλία και προσέφερε χρηματικό έπαθλο 25 λίρες επί μια τετραετία (1926-1929) για το πιο αντιπροσωπευτικό Κάβαλιερ "παλαιού τύπου». [Σ.σ.: Τον ίδιο καιρό στην Ελλάδα προκηρύχθηκαν οι πρώτες εκλογές μετά το 1862 που έγιναν με ψηφοδέλτιο αντί σφαιριδίου, εφαρμόστηκε για πρώτη φορά η απλή αναλογική και το ΚΚΕ έκανε την παρθενική του εμφάνιση στη Βουλή…]
 
  • Η Amice Pitt, εκτροφέας και κόρη ζωγράφου: της έδειχνε ο πατέρας της πίνακες με εκείνα τα αξιαγάπητα σκυλάκια και το θεώρησε πρόκληση να ασχοληθεί. 
  • Η Miss Walker, εκτροφέας των βραχυκέφαλων Κινγκ Τσαρλς: εκείνη ζευγάρωσε τον σκύλο της ονόματι Lord Pindi με μια θηλυκιά ονόματι Ann. Από εκείνη τη γέννα έζησαν 2 κουτάβια που θύμιζαν απογόνους εκείνου του λεγόμενου παλαιού τύπου. Η Miss Walker πήρε μαζί της το ένα κουτάβι, τον Ann's Son, σε μια συνάντηση και οι παρευρισκόμενοι τον έκριναν κατάλληλο για να βασίσουν πάνω του το πρότυπο της φυλής.

Περιεχόμενα