Συμβουλές Express

 
 
 για σένα  που μόλις με κράτησες στην αγκαλιά σου, 
 που τά'χεις κάνει πάνω σου από  τη χαρά σου 
 και που σκοπεύεις να μου δείξεις οσονούπω το  καινούριο μου σπίτι 
  λίγα λόγια από μένα, το τοσοδούλι σου  
 • Είμαι μικρό σε ηλικία και θα σου κάνω γκρίνιες και μυξοκλάματα: μη μασάς. Τήρησε τους κανόνες που βάζεις στη συγκατοίκησή μας.
 • Νιώθω ασφάλεια μόνο όταν βάζεις κανόνες και τους τηρείς. Αντιθέτως, όταν τη μια μέρα μου απαγορεύεις κάτι και την άλλη μέρα μου το επιτρέπεις, ε, τότε μπερδεύομαι.
 • Θέλω τον ζωτικό μου χώρο: θέλω να μπορώ να αναπαύομαι σε ένα μέρος που είναι καθαρά δικό μου και στο οποίο εσύ δεν έχεις πρόσβαση. Πάρε μου ένα crate/box ή ένα σιδερένιο κλουβάκι (το καλοκαίρι αυτό με βολεύει καλύτερα γιατί αερίζεται). Βάζε με να κοιμάμαι εκεί τα βράδια και μη λυγίζεις αν σου κάνω παράπονα. Είμαι σαν τα μικρά παιδιά, προσπαθώ να σε κάνω ό,τι θέλω. Σε κανα-δυο μέρες όμως, κι αν καταφέρεις και δεν λυγίσεις τα βράδια που θα μυξοκλάψω, θα το εκτιμήσω και θα μάθω να κοιμάμαι στο κρεβάτι μου.
 • Το πρωί που ξυπνάς ξυπνάω κι εγώ. Κι όπως εσύ πας τουαλέτα, έτσι θέλω κι εγώ. Αρα: όταν μου ανοίγεις το πορτάκι να βγω, πρέπει είτε να με πας έξω για τσίσα είτε να με πας στην πάνα μου. Αν έχεις πάνα μέσα στο σπίτι ή στο μπαλκόνι, θέλω να είναι σε συγκεκριμένο σημείο και να με πηγαίνεις αμέσως μόλις μου ανοίξεις το πρωί. Μην το καθυστερείς γιατί είμαι μικρούλι και δεν μπορώ να ελέγξω καλά την κύστη μου. Μόλις «τα κάνω» θέλω αμέσως επιβράβευση («Μπράβο!») και λιχουδίτσα. Αμέσως. Όχι μετά από μισό λεπτό. Τότε πάει... έφυγε το τρένο.
 • Αν κάνω λάθος, οποιοδήποτε λάθος, μη μου φωνάξεις. Θέλω τον χρόνο μου για να μάθω.
 • Αν κάνω κάτι σωστό, μην το θεωρήσεις ότι πάει, το'μαθα. Θέλω επαναλήψεις. Και πάντα ΕΠΙΒΡΑΒΕΥΣΗ + ΛΙΧΟΥΔΙΑ.

 • Αν κάνω ζημιά, μη μου φωνάξεις, μη μου δώσεις χαστουκάκι στο ποπουδάκι μου, μη μου χτυπήσεις εφημερίδα για να τρομάξω και μην κάνεις απότομες κινήσεις γενικά. Είμαι πολύ μικρό ακόμα για μεγάλες απαιτήσεις.
 • Αν κάνω ζημιά, αν για παράδειγμα κάνω τσίσα εκτός πάνας και πρέπει να τα μαζέψεις, μην τα μαζέψεις μπροστά μου. Μπορεί να μπερδευτώ και να το πάρω για παιχνίδι. Αν σε δω να τα μαζεύεις μπροστά μου, μπορεί να το ξανακάνω για να σε εμπλέξω σε αυτό το παιχνιδάκι και να σε κάνω να ασχολείσαι μαζί μου. Προσπάθησε να μου τραβήξεις πρώτα την προσοχή με κάτι άλλο, να με πας σε άλλο σημείο του σπιτιού, να απασχοληθώ με κάτι άλλο, ώστε την ώρα εκείνη να μπορείς αθόρυβα να τα μαζέψεις...
 • Πότε θέλω τουαλέτα: το πρωί που ξυπνάω / μετά το φαγητό / μετά το παιχνίδι (όταν θα έχω διψάσει και πιεί νερό) και το βράδυ προτού κοιμηθώ. Μπορεί να θέλω κι άλλες φορές, αλλά σου λέω τα στανταράκια.

 • ΕΝΝΟΕΙΤΑΙ ότι θα έχεις πάντα στην τσέπη σου σακουλάκια για να μαζεύεις τα "σκληρά υλικά"... Μη με κάνεις να ντρέπομαι στη γειτονιά. Έχω μια άλφα αξιοπρέπεια.
 • Ιδίως το βράδυ, πριν από τον ύπνο, πήγαινέ με για τσίσα αλλά μην επιμένεις κιόλας. Απλώς δώσε μου την ευκαιρία να ξαλαφρώσω, αν τύχει και το θέλω. Έτσι, δεν θα μού'ρθει να κάνω τσίσα μέσα στη νύχτα και θα κοιμηθώ απερίσπαστα.
 • Μη με έχεις χύμα στο σπίτι συνέχεια. Μου φαίνεται τεράστιο και χάνω τον δρόμο. Καλύτερα να μου επιτρέπεις να τη βόλτα σε ορισμένα μόνο δωμάτια. Τα ΠΡΟΝΟΜΙΑ θα τα κατακτήσω σιγά-σιγά, με το πέρασμα των μηνών. Όταν θα μπορώ να σου αποδείξω ότι «έχω ωριμάσει».
 • Το βράδυ που με βάζεις να κοιμηθώ στο σπιτάκι μου, σκέπαζέ το με ένα σεντονάκι. Μου αρέσει, αισθάνομαι ότι όλο το σπίτι πέφτει για ύπνο έτσι. Και δεν ξεμυαλίζομαι, αν σε δω να πηγαίνεις από το ένα δωμάτιο στο άλλο. Ακου με που σου λέω, για να ηρεμήσω και να κοιμηθώ, καλύτερα να μην έχω οπτική επαφή με τον κόσμο έξω από το σπιτάκι μου.
 • Όσο για το φαγητό, βάλε μου την ποσότητα που πρέπει να φάω και δώσε μου 10 λεπτά για να το φάω. Αν μετά από 10-15 λεπτά δεν το έχω φάει, πάρτο να μην το βλέπω. Βάλε μου πάλι φαγητό την ώρα που έχεις κανονικά προγραμματίσει: όχι το διπλάσιο, την κανονική μου μερίδα. Όταν πεινάσω, θα φάω. Μη μου δίνεις μπουκιές από το φαγητό της οικογένειας, γιατί έτσι δεν κάνουμε χωριό. Αν υποπτεύεσαι ότι είμαι άρρωστο και ΓΙΑΥΤΟ δεν τρώω, πήγαινέ με σε έναν κτηνίατρο. Αν όμως απλώς σου κάνω νούμερα γιατί είναι ίδιον της ηλικίας μου να τα κάνω... ε, μη μασάς...
 • Θέλω πάντα να έχω πρόσβαση σε φρέσκο νερό. Θα αναγκαστείς να σκύβεις και να μου το αλλάζεις συχνά μέσα στη μέρα. Το θέλω καθαρό χωρίς σκόνες από τα έπιπλα. Κι ενώ το φαγητό θα μου το παίρνεις μόλις τελειώσει η καθιερωμένη ώρα του γεύματος (έτσι δεν είπαμε;), αντίθετα, το νερό δεν θα το απομακρύνεις ποτέ. 
 • Θέλω παιχνίδια αλλά δεν θέλω υπερβολές. Καλό είναι να μου έχεις άλλο παιχνίδι για μασούλημα (όταν βαριέμαι, για να μη μασουλάω τα έπιπλα και τα παπούτσια) και άλλο για να διασκεδάζουμε οι δυο μας. Αυτό που είναι για μασούλημα το θέλω να το βρίσκω εύκολα, τις ώρες που βαριέμαι ή έχω νεύρα και θέλω να εκτονωθώ: μη μου το κρύβεις. Αυτό που είναι για να παίξουμε, μπορείς και να μου το κρύβεις. Και να το φανερώνεις την ώρα που θες να παίξεις μαζί μου. Έτσι θα ξέρω ότι είναι η ώρα του παιχνιδιού.
 • Θέλω ρουτίνα: συγκεκριμένο πρόγραμμα και συγκεκριμένες ώρες. Θα δεις ότι μετά από κάποιο καιρό, θα ξεχωρίζω τα σαββατοκύριακα από τις καθημερινές, την ώρα που σηκώνεσαι όταν έχεις ρεπό από την ώρα που σηκώνεσαι όταν δουλεύεις.
 • Θέλω να με παρατηρείς: υπάρχουν μερικοί γενικοί κανόνες για τον ΣΚΥΛΟ, ναι. Αλλά καθένας μας είναι διαφορετικός. Παρατήρησέ με και μάθε με. 
 • Δεν θέλω να επαναπαύεσαι. Ναι, δεν είχες ποτέ πριν σκύλο. Αλλά αυτό δεν είναι δικαιολογία για να φέρεις τα πράγματα στα μέτρα σου. Ψάξε. Ρώτα ειδικούς, εκπαιδευτές, κτηνιάτρους, εκτροφείς. 
 • Θα κάνω ό,τι μπορώ για να συμβιώσουμε αρμονικά. Αρκεί να μου αποδείξεις ότι κρατάς τον λόγο σου και ότι μπορώ να βασιστώ σε εσένα.

Για περισσότερες συμβουλές κομμένες και ραμμένες στα μέτρα της δικής μας περίπτωσης, συμβουλευόμαστε τον κτηνίατρο και / ή τον εκπαιδευτή μας.

Χρυσάνθη Μιχαλοπούλου


εικόνες: warrenphotographic.co.uk

Περιεχόμενα