Χριστουγεννιάτικος Εφιάλτης

         Κίνδυνοι και συμβουλές για τα κατοικίδιά μας κατά τις γιορτινές μέρες

 

 • Όταν στολίζετε το σπίτι, μην κρατάτε απομονωμένο το κατοικίδιό σας, γιατί μετά θα του φαίνονται όλα καινούρια και θα θέλει οπωσδήποτε να τα εξερευνήσει. Μπορείτε να το έχετε στο κλουβάκι/πάρκο του, ώστε να έχει οπτική επαφή μαζί σας και να το βγάλετε έξω μόνο όταν ο χώρος είναι πλέον στολισμένος και καθαρός (ηλεκτρική σκούπα επιβεβλημένη).
 • Προσοχή στα φυτά των γιορτών (π.χ. Αλεξανδρινά). Υπάρχει κίνδυνος αλλεργίας ή δηλητηρίασης αν τα μασήσουν. Κρατήστε τα μακριά, σε κάποιο ψηλό σημείο.
 • Όλα τα στολίδια, γιρλάντες, στεφάνια κτλ. πρέπει να τοποθετούνται σε ψηλό σημείο στους τοίχους και τις πόρτες.
 • Τα στολίδια με glitter και τα σπρέι χιονιού είναι δηλητηριώδη.
 • Τα καλώδια και τα πολύπριζα από τα Χριστουγεννιάτικα φωτάκια τα καλύπτουμε με ταινία ή τα κρύβουμε κάτω από το χαλί. Και οπωσδήποτε βγάζουμε όλα τα λαμπάκια από την πρίζα όταν λείπουμε από το σπίτι.
 • Προτιμήστε για το δέντρο σας πλαστικές μπάλες και στολίδια, γιατί αν το κατοικίδιό σας σπάσει μια γυάλινη μπάλα, μπορεί να τραυματίσει τα πατουσάκια του με τα θρυμματισμένα γυαλιά. Βάλτε τα κεράκια σας σε ψηλό σημείο (ράφι) και προσθέστε προστατευτικό κάλυμμα μπροστά από το τζάκι.
 • Προσοχή στις μπαταρίες (πολλά γιορτινά διακοσμητικά λειτουργούν με μπαταρία). Κίνδυνος δηλητηρίασης.Πετάξτε σακούλες, κορδέλες και περιτυλίγματα αμέσως μόλις ανοίξετε τα δώρα! Τα κατοικίδια μπορεί να πνιγούν πάνω στο παιχνίδι τους με αυτά. Επίσης οι σακούλες από τα αποφάγια θα πρέπει να είναι σε σακούλα καλά δεμένη σε μη προσβάσιμο σημείο (π.χ. μπαλκόνι).
 • Όσον αφορά στο δέντρο, οι βελόνες του (είτε πλαστικό είτε αληθινό, ελπίζουμε να έχετε ψεύτικο στο σπίτι σας) σε περίπτωση κατάποσης μπορεί να τρυπήσουν το στομάχι του ζώου. Καθαρίζετε τις βελόνες κάτω από το δέντρο καθημερινά με ηλεκτρική σκούπα, γιατί κινδυνεύουν να χωθούν στα πατουσάκια του σκύλου και να προκαλέσουν μόλυνση.
 • Για να αποφύγετε το 'μαρκάρισμα' του σκύλου ή της γάτας, αφήστε το Χριστουγεννιάτικο δέντρο μία μέρα σ' ένα κλειστό δωμάτιο, ώστε να πάρει τη μυρωδιά του σπιτιού. Την άλλη μέρα, μπορείτε να το μεταφέρετε στον χώρο όπου θα το στολίσετε.
 • Μην πιέζετε τα ζώα σας να κάτσουν ήσυχα για να τα χαϊδέψουν οι καλεσμένοι σας. Κατ΄αρχάς, δεν πιέζουμε ποτέ το κατοικίδιό μας για να το χαϊδέψει κανένας. Όπως κι εμείς έτσι και το ζωάκι μας δεν έχει ΠΑΝΤΑ την όρεξη για γνωριμίες. Αφήστε στο κατοικίδιό σας την επιλογή να έχει ένα δωμάτιο ή ένα κλουβάκι καθαρά δικό του, για δική του χρήση, όπου θα έχει ησυχία και θα είναι αποκλειστικά δικό του. Κλείστε του την πόρτα, αν είναι φοβισμένο λόγω θυρύβου ή πολυκοσμίας, για να ηρεμήσει.
 • Σιγουρευτείτε ότι το κατοικίδιό σας φοράει την ταυτότητά του, γιατί τα πολλά άνοιξε- κλείσε της πόρτας σε συνδυασμό με τις κροτίδες της Πρωτοχρονιάς, μπορεί να το τρομάξουν και να τραπεί σε φυγή. Και το μόνο που δεν θέλετε είναι να ανοίξει μια πόρτα και να πεταχτεί έξω ο μικρός σας σύντροφος..


Αυτές οι συμβουλές δεν υποκαθιστούν τη γνώμη ενός κτηνιάτρου και φυσικά την επέμβαση ενός κτηνιάτρου σε περίπτωση έκτακτου περιστατικού.

εικόνες: warrenphotographic.co.uk

Νίκη Σταυρουλάκη

Περιεχόμενα