Καταγωγή και Φύση του Σκύλου: Μύθοι και Αλήθειες

 

Είναι βράδυ. Παρακολουθείς ένα ντοκιμαντέρ με γκρίζους λύκους στο Discovery Channel. Εσύ τρως πατατάκια και ο λύκος ένα ελάφι. Και τότε (ξανα)κάνεις τον καλά μαθημένο συσχετισμό, ότι ο σκύλος που ζεσταίνει τα πόδια σου στην άκρη του καναπέ, ο σκύλος, αυτός ο γλυκός σύντροφος που βρίσκεται αυτή τη στιγμή στο σαλόνι σου, ο σκύλος είναι δισέγγονος του λύκου που πρωταγωνιστεί αυτή τη στιγμή στην οθόνη.

Αμ δε. 
Άλλα μαθαίνω εγώ από τη Σεμιόνοβα.
 
Τι έκαναν, λέει, οι πρόγονοί μας; Ξύπνησαν μια ωραία πρωΐα και τους ήρθε να εξημερώσουν τον σκύλο; Ναι, καλά.
 

Ο πρόγονος του σκύλου δεν είναι ο γκρίζος λύκος του Discovery. Εκείνος δεν υπήρχε όταν ο σκύλος αποφάσισε να χαράξει δικιά του πορεία ως νέο είδος. Για την ακρίβεια, τόσο ο γκρίζος λύκος όσο και ο κατοικίδιος σκύλος χρειάστηκαν πολύ καιρό για να εξελιχθούν ως είδη.

Ο πρόγονος σκύλος ήταν ένα πολύ μικρότερο ζώο (από τον λύκο της οθόνης), που ξέκοψε από την οικογένεια του λύκου πριν από μόλις 200.000-500.000 χρόνια. Δεν ήταν ταλαντούχος κυνηγός όπως ο λύκος. Ήταν αυτό που οι βιολόγοι αποκαλούν «γενικευμένο είδος» (generalist), ένα ζώο που κάνει χρήση όλων των διαθέσιμων πόρων στο περιβάλλον του και προσαρμόζεται εύκολα σε διαφορετικές συνθήκες.
Αυτός ο μικρόσωμος πρόγονος πιθανά έμοιαζε με τα άγρια σκυλιά που συναντάμε καμιά φορά στα ορεινά. Δεν πρέπει να ζούσε σε ομάδες. Άλλωστε, η οργάνωση σε ομάδες συναντάται σπάνια στα σαρκοφάγα θηλαστικά. Ο πρόγονος σκύλος μάλλον ζούσε παρέα με κανα δυο συντρόφους και περιστασιακά οργανωνόταν σε οικογένειες. Μπορούσε, λοιπόν, να τα βγάλει πέρα και με παρέα και μόνος του.

Και πώς ο πρόγονος σκύλος εξελίχθηκε στον σκύλο που κοιμάται τώρα μαζί σου;

Περιεχόμενα

 

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΣΚΥΛΩΝ D.O.G.
Αλεξία Μιχαλοπούλου, Αττική

 

  

 ΣΗΜΕΙΩΣΗ: 
Και οι δύο προτεινόμενες εκπαιδεύτριες (σε Αττική και Θεσσαλονίκη) προσφέρουν τις υπηρεσίες τους με ΕΚΠΤΩΣΗ στα μέλη του Ο.ΚΑ.Ε.
(Όμιλος Κάβαλιερ Κινγκ Τσαρλς Σπάνιελ Ελλάδας)
Μπορείτε να ενημερωθείτε σαφέστερα στο site του Ο.ΚΑ.Ε. www.okae.gr
και στο άρθρο: ΚΑΡΤΑ ΜΕΛΟΥΣ ΚΑΙ ΑΝΤΑΠΟΔΟΤΙΚΑ ΟΦΕΛΗ
 
 


ΘΕΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΣΚΥΛΩΝ: 
ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΤΣΟΥΛΙΑ, Θεσσαλονίκη

 ΝΕΑ ΥΠΗΡΕΣΙΑ! 

Τώρα μπορείτε μέσω SKYPE να ορίσετε μια διαδικτυακή συνεδρία με τον εκπαιδευτή σας!
Τα μέλη του Ομίλου Κάβαλιερ Κινγκ Τσαρλς Σπάνιελ απολαμβάνουν ειδικές εκπτώσεις!