Ο Σαμανισμός και η εφαρμογή του στα ζώα

της Heidi Lively, LCSW

 

Ο σαμανισμός χρησιμοποιείται ως θεραπευτική πρακτική και μορφή πνευματικής καθοδήγησης εδώ και 30.000 χρόνια κυρίως από αυτόχθονες πληθυσμούς ανά τον κόσμο. Ως εφαρμόστρια του σαμανισμού, έχω διαπιστώσει τα οφέλη του τόσο σε ανθρώπους όσο και στα ζώα. Οι άνθρωποι συνήθως συνδέουν τον σαμανισμό με τον πολιτισμό των αυτόχθονων Αμερικανών.

Η αλήθεια, όμως, είναι ότι ο σαμανισμός ενυπάρχει σε πολλούς πολιτισμούς, όπως ο αρχαίος ελληνικός. Ο σαμάνος επικοινωνεί με τον κόσμο των πνευμάτων για να τον καθοδηγήσουν στην επίλυση προβλημάτων ή στη θεραπεία.

Για την επίτευξη αυτής της επικοινωνίας, οι σαμάνοι βυθίζονται σε κατάσταση διαλογισμού, το λεγόμενο σαμανικό ταξίδι. Σύμφωνα με τον σαμανισμό, όλα τα πλάσματα έχουν πνευματικούς οδηγούς που είναι πρόθυμοι να βοηθήσουν σε πολλές περιστάσεις. Και στην περίπτωση του σαμανισμού, όπως και στην περίπτωση του Ρέικι, δεν πρόκειται για θρησκεία.

Ας σημειωθεί ότι ο σαμανισμός δεν μπορεί επ΄ουδενί να αντικαταστήσει την παραδοσιακή ιατρική. Ο σαμάνος, όμως, μπορεί να συμπληρώσει τις υπηρεσίες του κτηνιάτρου, σε μια ολιστική αντίληψη ευζωίας.

Για παράδειγμα:

πριν από ένα χρόνο, η Charlotte, το θηλυκό Blenheim cavalier μου, αρρώστησε για 2 εβδομάδες με διάρροια. Συνέβη εντελώς ξαφνικά, χωρίς να έχει αλλάξει τίποτα στο φαγητό ή τις συνήθειές της. Ο κτηνίατρος δεν μπορούσε να το αποδώσει πουθενά και η κοιλίτσα της δεν γινόταν καλά με τίποτα.

Επιχείρησα να τη βοηθήσω κάνοντας ένα σαμανικό ταξίδι για να δω εάν οι οδηγοί της θα μού έλεγαν τι της συμβαίνει. Ένας από τους οδηγούς της Charlotte μού έδειξε ένα μανιτάρι, υπονοώντας ότι η μικρή το έφαγε χωρίς να το αντιληφθούμε και επιπλέον μού υπέδειξε ότι η Charlotte πάσχει από σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου. Έτσι, άρχισα σιγά-σιγά να βρίσκω μια άκρη σε όλο αυτό που συνέβαινε.

Την ίδια χρονική περίοδο, μια φίλη μου, επίσης εφαρμόστρια του σαμανισμού, έκανε ένα σαμανικό ταξίδι για να ρωτήσει τους προστάτες της Charlotteποιες τροφές είναι κατάλληλες για αυτήν. Της υπέδειξαν το ελάφι. Στο επόμενο ραντεβού, ο κτηνίατρος συνέστησε η διατροφή της Charlotte να στηρίζεται σε κρέας ελαφιού. Μέσα σε λίγες μέρες, χάρη σε ειδική δίαιτα βασισμένη σε κυνήγι, η υγεία της Charlotteαποκαταστάθηκε.

Ο σαμανισμός, επίσης, μπορεί να σας βοηθήσει να μάθετε ποιο πνεύμα προστατεύει τα αγαπημένα σας πρόσωπα. Ο Julian, το αρσενικό tricolorcavalier μου, πρόκειται να υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση για να στειρωθεί. Προσωπικά με καθησυχάζει το γεγονός ότι γνωρίζω τους πνευματικούς του οδηγούς και μπορώ να ζητήσω τη βοήθειά τους. Σε πρόσφατο ταξίδι μου, είδα ότι ο Julian προστατεύεται από έναν άγγελο που μοιάζει με Νύμφη του Δάσους, όμοια με εκείνες της βορειοευρωπαϊκής μυθολογίας.

Επίσης, στον σαμανικό κόσμο, τα πνεύματα-προστάτες / οδηγητές μπορεί να εμφανιστούν με τη μορφή ζώου. Το ζώο που προστατεύει τον Julian είναι το αρσενικό ελάφι. Όταν ένας σαμάνος συνεργάζεται με ένα ζώο-οδηγητή, είναι σημαντικό να γνωρίζει τι συμβολίζει το συγκεκριμένο ζώο. Τα αρσενικά ελάφια συμβολίζουν την ικανότητα να επιλέγεις τους φίλους σου με προσοχή και να αντιλαμβάνεσαι τις συμπαντικές δονήσεις.

Θα ήταν αδύνατο να μοιραστώ σε ένα σύντομο άρθρο όλα τα οφέλη του σαμανισμού. Για περισσότερες πληροφορίες, ανατρέξτε στους ακόλουθους συνδέσμους:

  • www.spiralnature.com/spirituality/shamanism/western-shamanism.html
  • www.greekshaman.com

 


 

Η Heidi Lively είναι εφαρμόστρια της πρακτικής του Σαμανισμού και της μεθόδου Ρέικι. Αγαπάει όλα τα ζώα και ιδιαιτέρως τα Cavalier King Charles Spaniel. Έχει δύο, ένα θηλυκό blenheim, τη Charlotte, και ένα αρσενικό tricolor, τον Julian. Ευχαριστούμε τη Heidi για τη συγγραφή του άρθρου και την ευγενική παραχώρηση του φωτογραφικού υλικού.
 μετάφραση & επιμέλεια άρθρου: ΧΡΥΣΑΝΘΗ ΜΙΧΑΛΟΠΟΥΛΟΥ

Περιεχόμενα