Η Γνώση για τα Κάβαλιερ Κινγκ Τσαρλς Σπάνιελ στην Ελλάδα

 

2 ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΙ ΣΚΥΛΟΙ

 

Άλλο «Κάβαλιερ Κινγκ Τσάρλς Σπάνιελ» ή σκέτο «Κάβαλιερ» και άλλο το «Κινγκ Τσαρλς Σπάνιελ» ή σκέτο «Κινγκ Τσαρλς».Πρόκειται για δύο εντελώς διαφορετικές φυλές. Πέραν του μοναδικού κοινού τους σημείου -που είναι οι χρωματισμοί του τριχώματός τους- διαθέτουν τελείως διαφορετικά μορφολογικά πρότυπα.

Πολλές φορές, ακόμα και τα ΜΜΕ αναφέρουν στα άρθρα ή στα ρεπορτάζ τους λανθασμένα τα Κάβαλιερ Κινγκ Τσαρλς Σπάνιελ ως Κινγκ Τσαρλς Σπάνιελ, κόβουν δηλαδή τη λέξη "κάβαλιερ", που από μόνη της ήταν αρκετή για να ξεμπερδέψει το κουβάρι. Κι όμως, το λάθος επαναλαμβάνεται και προκαλείται περισσότερη σύγχυση. Έχει συμβεί ιδιοκτήτες να πηγαίνουν το σκυλάκι τους στον κτηνίατρο για εξέταση και εκεί να μαθαίνουν ότι το Κάβαλιερ τους είναι τελικά Κινγκ Τσαρλς Σπάνιελ ή το αντίστροφο και ότι έχουν πέσει θύματα εξαπάτησης. Επίσης, έχει τύχει ο ίδιος ο κτηνίατρος να μην αναφέρεται με το σωστό όνομα φυλής στον εξεταζόμενο σκύλο. Αν ο κτηνίατρος άλλο σκύλο έχει μπροστά του και άλλη φυλή νομίζει ότι είναι, τότε μπορεί να συμβούν τραγικά λάθη σε διαγνώσεις, όπως:

1. Αν ο σκύλος έχει θολωτό κεφάλι, ο κτηνίατρος να διαγνώσει υδροκεφαλία 
2. Αν η κάτω γνάθος του σκύλου είναι μακρύτερη από την άνω γνάθο, ο κτηνίατρος να διαγνώσει προγναθισμό και να προτείνει διορθωτική χειρουργική επέμβαση 
3. Αν τα δύο μεσαία μαξιλαράκια στο πέλμα του σκύλου εμφανίζονται ενιαία, ο κτηνίατρος να ζητήσει διόρθωση με χειρουργική επέμβαση.

Όλα αυτά τα χαρακτηριστικά, το θολωτό κρανίο, ο ελαφρύς προγναθισμός και τα ενωμένα μαξιλαράκια ανήκουν στο πρότυπο της φυλής Κινγκ Τσαρλς. Σκεφτείτε πόσα τραγικά λάθη μπορεί να γίνουν αν ο ιδιοκτήτης δεν ξέρει τι σκύλο έχει.

ΜΟΡΦΟΛΟΓΙΚΕΣ ΔΙΑΦΟΡΕΣ

 

ΚΕΦΑΛΙ ΚΑΙ ΚΡΑΝΙΟ

 

Κινγκ Τσαρλς Σπάνιελ:
Χαρακτηριστικό θολωτό κεφάλι, φουσκωτό πάνω από τα μάτια. Μύτη με μεγάλα, πλατιά και ανοιχτά ρουθούνια, εξαιρετικά κοντή (ίσα που εξέχει από το κεφάλι –αυτό φαίνεται ξεκάθαρα στο προφίλ) και με φόρα προς τα πάνω, με τάση να συναντήσει το κρανίο. (βλέπε εικόνα:)

Κάβαλιερ Κινγκ Τσαρλς Σπάνιελ:

Κρανίο σχεδόν επίπεδο μεταξύ των αφτιών. Ομαλό στοπ, κοντό ρύγχος (δηλαδή ούτε μακρύ όπως στα Κόκερ Σπάνιελ και ούτε σχεδόν ανύπαρκτο όπως στα Κινγκ Τσαρλς). Το μήκος από τη βάση του στοπ μέχρι την άκρη της μύτης είναι περίπου 3,8 εκατοστά. (Βλέπε εικόνα:)

 

ΜΟΡΦΟΛΟΓΙΚΕΣ ΔΙΑΦΟΡΕΣ

 

       ΣΤΟΜΑ       

 

 

ΚΙΝΓΚ ΤΣΑΡΛΣ ΚΑΒΑΛΙΕΡ
 

 

 

 

 
Κινγκ Τσαρλς Σπάνιελ:
Η επάνω σιαγόνα ελαφρώς κοντύτερη, με συνέπεια να εμφανίζεται ένας ελαφρύς προγναθισμός, δηλαδή η κάτω γνάθος καλύπτει ελαφρά την άνω γνάθο.
 
Κάβαλιερ Κινγκ Τσαρλς Σπάνιελ:
Δυνατές άνω και κάτω γνάθοι, οι οποίες συναντώνται σε ''ψαλιδωτό'' δάγκωμα, δηλαδή η κάτω σιαγόνα είναι ανεπαίσθητα πιο μέσα (δεν προεξέχει όπως στα Κινγκ Τσαρλς) και η άνω σιαγόνα σκεπάζει ελάχιστα την κορφή των κάτω δοντιών. Οι άνω κοπτήρες εφαρμόζουν με τους κάτω σαν τις λάμες του ψαλιδιού, γιαυτό και λέγεται «ψαλιδωτό» δάγκωμα.
 

ΜΟΡΦΟΛΟΓΙΚΕΣ ΔΙΑΦΟΡΕΣ

 

     ΠΕΛΜΑΤΑ   

 

   

ΚΙΝΓΚ ΤΣΑΡΛΣ

 ΚΑΒΑΛΙΕΡ

   

 

Κινγκ Τσαρλς Σπάνιελ:
Συμπαγή πέλματα με μαξιλαράκια που καλύπτονται από επαρκές τρίχωμα. Διαθέτουν φτέρωμα. Σχηματισμένες αρθρώσεις, στρογγυλεμένο πάτημα. Συχνά τα δύο μεσαία νύχια μοιράζονται το ίδιο μαξιλαράκι.
Κάβαλιερ Κινγκ Τσαρλς Σπάνιελ:
Συμπαγή πέλματα, με ωραίο τρίχωμα. Τρίχωμα και ανάμεσα στα μαξιλαράκια, τα οποία είναι πάντα τέσσερα και καλοσχηματισμένα. Φτέρωμα στο ύψος των ταρσών.

 

ΜΟΡΦΟΛΟΓΙΚΕΣ ΔΙΑΦΟΡΕΣ

 

   ΒΑΡΟΣ 

 

Κινγκ Τσαρλς Σπάνιελ:
3,5 – 6,5 κιλά

Κάβαλιερ Κινγκ Τσαρλς Σπάνιελ:
5,5 – 8 κιλά
Για την ουρά και τους χρωματισμούς του τριχώματος ισχύουν τα ίδια και για τις δύο φυλές.

Ευχαριστούμε το Dobry Rok Kennel για την ευγενική παραχώρηση των φωτογραφιών.

 


 το Κινγκ Τσαρλς
(στο εξωτερικό θα το ακούσετε συχνά
να το αποκαλούν απλώς "Τσάρλι")
το Κάβαλιερ

 


Χρυσάνθη Μιχαλοπούλου


 

ΠΗΓΕΣ:
www.cavaliers.co.uk
www.akc.org
www.fci.be
www.lanmarcavaliers.blogspot.com
akccavalierkingcharlespuppies.com

 

 

      όσα δεν βρήκες ως τώρα

         σε περιμένουν ΕΔΩ

okae  

Στην Ελλάδα, o Ομιλος Κάβαλιερ Κινγκ Τσαρλς Ελλάδας (Ο.ΚΑ.Ε.) δραστηριοποιείται επιτυχώς ως ο αρμόδιος φορέας εγκεκριμένος από τον Κυνολογικό Όμιλο Ελλάδας (Κ.Ο.Ε.) και τη Διεθνή Κυνολογική Ομοσπονδία (F.C.I.Παρακαλείστε να αναφέρεστε στο www.okae.gr  για περαιτέρω πληροφορίες

Υπάρχει και αυτή η τηλεόραση. 

 

 

          FCI logo