Η Γνώση για τα Κάβαλιερ Κινγκ Τσαρλς Σπάνιελ στην Ελλάδα

Τι ακριβώς είναι ο θεραπευτής σκύλος;

Ο θεραπευτής σκύλος είναι εκπαιδευμένος να προσφέρει τρυφερότητα και ηρεμία σε άτομα που βρίσκονται σε νοσοκομεία και οίκους ευγηρίας, σε νηπιαγωγεία, σχολεία, ανθρώπους με μαθησιακές δυσκολίες και όσους διανύουν στρεσογόνες περιόδους, όπως είναι οι κάτοικοι περιοχών που υποβλήθηκαν σε καταστροφές λ.χ. από σεισμό ή τυφώνα.

Πρόκειται για έναν σκύλο που από τη φύση του αρέσκεται στην ανθρώπινη επαφή, στα χάδια και στις αγκαλιές και επιστρέφει την αγάπη που δέχεται. Αυτός ο σκύλος δεν γίνεται παρά να έχει θαυμάσιο χαρακτήρα – είναι φιλικός, ευγενικός, υπομονετικός και εξαιρετικά ανεκτικός, αφού δεν ταράζεται από τα άτσαλα αγγίγματα παιδιών ή ηλικιωμένων.

Σύμφωνα με μελέτες, οι σκύλοι θεραπευτές συμβάλλουν:

  • Στην αποβολή του άγχους
  • Στη μείωση της υψηλής αρτηριακής πίεσης
  • Στον έλεγχο της κατάθλιψης

Φυσικά, σκύλους με ταλέντο θεραπευτή συναντάμε σε κάθε φυλή, ημίαιμους, μεγάλους ή μικρόσωμους: θα κάνουν τα γνωστά τους κόλπα και θα σκάσεις ένα χαμόγελο ή απλώς θα χαλαρώσουν στα πόδια σου και θα τα χαϊδεύεις για ώρες.

Στην περίπτωσή μας, όμως, τα καβαλιέρ είναι γεννημένα για αυτό τον ρόλο: για να σου τραβήξουν την προσοχή από τον πόνο, σωματικό ή ψυχικό, να σε χαλαρώσουν με τα παιχνιδίσματά τους και το κυριότερο, να κάθονται ώρες παραδομένα σε χάδια και αγκαλιές. Είναι γεννημένοι σύντροφοι και θεραπευτές.

Ως ιδιοκτήτρια 2 πιστοποιημένων θεραπευτών Κάβαλιερ μπορώ να σας πω από πρώτο χέρι πόση χαρά δίνουν στους ηλικιωμένους που επισκεπτόμαστε στον οίκο ευγηρίας κάθε Κυριακή απόγευμα.

Τι χρειάζεται για να πιστοποιηθεί το Καβαλιέρ σας ως θεραπευτής; Αν ζείτε στις ΗΠΑ τα πράγματα είναι απλά, υπάρχουν πολλοί και διάφοροι εθνικοί οργανισμοί για θεραπευτές σκύλους. Ο Finn και ο Skye (σ.σ. τα Κάβαλιερ της Sharon) είναι πιστοποιημένα από το Therapy Dogs,Inc (www.therapydogs.com).

Ανάλογοι οργανισμοί (στις Η.Π.Α.) είναι οι:

Επίσης, ρίξτε μια ματιά στο www.therapydogorganizations.net για περισσότερες πληροφορίες.

Για να σας δεχτεί ένας εθνικός οργανισμός θεραπευτών σκύλων (σ.σ. στο εξωτερικό, γιατί προς το παρόν στην Ελλάδα δεν υφίσταται τέτοιος θεσμός) εσείς και το Κάβαλιέρ σας πρέπει να περάσετε μια σειρά από εξετάσεις και παρατηρήσεις, οι οποίες διαφέρουν από οργανισμό σε οργανισμό. Τα κριτήρια για αυτά τα τεστ αξιολόγησης αναρτώνται στην ιστοσελίδα κάθε οργανισμού. Μόλις γίνετε δεκτοί, το Κάβαλιερ σας θα ασφαλιστεί για οτιδήποτε συμβεί σε αυτό ή στον ασθενή κατά τη διάρκεια της θεραπευτικής συνεδρίας.

Στη Σκωτία, το Pets As Therapy (www.petsastherapy.org) είναι ένα αναγνωρισμένο φιλανθρωπικό ίδρυμα που κάνει συνεχώς έκκληση για εθελοντικές ομάδες υποστήριξης (από θεραπευτές σκύλους).

Ζείτε καθημερινά πόση αγάπη χαρίζουν απλόχερα τα Κάβαλιερ στην οικογένειά σας. Τι πιο φυσικό, να θέλετε να μοιραστείτε αυτή την αγάπη και με άλλους που πραγματικά την έχουν ανάγκη! Το εκπληκτικό είναι όχι μόνο η αστείρευτη αγάπη τους αλλά και η ικανοποίηση που νιώθουν όταν την προσφέρουν! Ο Finn και ο Skye το καταλαβαίνουν όταν έρχεται η ώρα να τους πάω στο Dogwood Village για να επισκεφτούν τους φίλους τους. Ενθουσιάζονται που τους βλέπουν και μάλιστα τρέχουν να μπουν στο δωμάτιό τους για να τους χαιρετίσουν.

Πόσο σημαντική είναι η θεραπευτική συνεδρία; Κοιτάξτε, στις Ηνωμένες Πολιτείες ο Αμερικανικός Κυνολογικός Όμιλος (AKC) πρόσφατα αποφάσισε να απονέμει τιμητικό τίτλο σε όσους θεραπευτές σκύλους ολοκληρώνουν 50 θεραπευτικές επισκέψεις, είναι εγγεγραμμένοι στον AKC και είναι πιστοποιημένοι σε έναν εθνικό οργανισμό θεραπευτών σκύλων. 

Ο Αμερικανικός Οργανισμός CKCSC επίσης αναγνωρίζει τη σπουδαία δουλειά που κάνουν οι θεραπευτές σκύλοι και μάλιστα για τον λόγο αυτό απονέμει τον τιμητικό τίτλο Cavalier Therapy Companion. Παρακάτω παραθέτω τους τίτλους με τη σειρά, από τον μικρότερο ως τον μεγαλύτερο. Πρόκειται για αποδεικτικά διπλώματα που θα συνοδεύουν το Κάβαλιερ για όλη του τη ζωή και είναι καλό να συνοδεύουν το επίσημο όνομά του στο μητρώο του και στο διαβατήριό του. (σ.σ. Ας σημειωθεί ότι για να του απονεμηθεί ένας από τους παρακάτω τίτλους, το πιστοποιημένο Κάβαλιερ θα πρέπει να έχει εγγραφεί και στον CKCSC USA.)

  • Cavalier Therapy Companion (C-TC): Κάβαλιερ πιστοποιημένο ως θεραπευτής σκύλος με συμπληρωμένες 40 ώρες θεραπευτικών συνεδριών.
  • Cavalier Therapy Companion of Excellence (C-TCX): Κάβαλιερ πιστοποιημένο ως θεραπευτής σκύλος με συμπληρωμένες 100 ώρες θεραπευτικών συνεδριών.
  • Cavalier Master Therapy Companion (C-MTC): Κάβαλιερ πιστοποιημένο ως θεραπευτής σκύλος με συμπληρωμένες 200 ώρες θεραπευτικών συνεδριών.
  • Cavalier Master Therapy Companion of Excellence (C-MTCX): Κάβαλιερ πιστοποιημένο ως θεραπευτής σκύλος με συμπληρωμένες 300 ώρες θεραπευτικών συνεδριών.

Και μη σας περνάει από το μυαλό ότι το δικό σας Κάβαλιερ αποκλείεται να τα κατάφερνε σε αυτά τα τεστ αξιολόγησης. Μην υποτιμάτε τα κάβαλιερ! Ο Finn και ο Skye εξασκήθηκαν μαζί μου και όχι απλώς πέρασαν τις εξετάσεις του AKC ως Canine Good Citizen CGC (Καλός Σκύλος Πολίτης) αλλά πέρασαν και τις αρχικές εξετάσεις για το Therapy Dogs, Inc την ίδια μέρα! Ποτέ δεν περίμενα ότι ο ντροπαλός Skye θα τα κατάφερνε αλλά μου έβαλε τα γυαλιά!

Μοιραστείτε την αγάπη του σκύλου σας με τους άλλους. Θα επιτελέσετε θεραπευτικό έργο, σας το εγγυώμαι. Ο κόσμος μας μέσα από τα μάτια τους είναι ένας ομορφότερος, καλύτερος κόσμος.

Με εκτίμηση,
Sharon Utych,
Finn και Skye
Αλφαρέττα, Τζόρτζια, ΗΠΑ

Ευχαριστούμε τη Sharon Utych για τη συγγραφή του άρθρου και την ευγενική παραχώρηση των φωτογραφιών.

 

      όσα δεν βρήκες ως τώρα

         σε περιμένουν ΕΔΩ

okae  

Στην Ελλάδα, o Ομιλος Κάβαλιερ Κινγκ Τσαρλς Ελλάδας (Ο.ΚΑ.Ε.) δραστηριοποιείται επιτυχώς ως ο αρμόδιος φορέας εγκεκριμένος από τον Κυνολογικό Όμιλο Ελλάδας (Κ.Ο.Ε.) και τη Διεθνή Κυνολογική Ομοσπονδία (F.C.I.Παρακαλείστε να αναφέρεστε στο www.okae.gr  για περαιτέρω πληροφορίες

Υπάρχει και αυτή η τηλεόραση. 

 

 

          FCI logo