ΥΛΙΚΑ

για 1 δόση χρειαζόμαστε

  • Νιφάδες βρώμης (κουάκερ) 
  • Αλεύρι ολικής άλεσης
  • 1 μεγάλο μήλο 
  • 2 κουταλιές ελαιόλαδο

Πλένουμε το μήλο και του αφαιρούμε τα κουκούτσια. Το λιώνουμε στο μπλέντερ με δύο κουταλιές σούπας λάδι. Προσθέτουμε λίγο λίγο τη βρώμη και ανακατεύουμε στο μπλέντερ μέχρι να γίνει ένα ομοιόμορφο σφιχτό μίγμα. Το βάζουμε σε ένα μπολ, προσθέτουμε αλεύρι και ζυμώνουμε μέχρι να γίνει μια σφιχτή ζύμη. Βρώμη και αλεύρι προσθέτουμε όσο χρειάζεται το μίγμα για να δέσει. Ανοίγουμε τη ζύμη με τον πλάστη και δίνουμε στα μπισκότα όποιο σχήμα θέλουμε. Εναλλακτικά χρησιμοποιούμε κουπ πατ μπισκότων. Τα ψήνουμε σε αερόθερμο φούρνο για 1,5-2 ώρες (αναλόγως τον φούρνο).


Παραλλαγές:

Μπορείτε να πειραματιστείτε με πολλές παραλλαγές της βασικής συνταγής.
α) αν έχετε κορνέ ζαχαροπλαστικής μπορείτε να βάλετε την κολλώδη ζύμη όπως είναι από το μπλέντερ, και να κάνετε μπαστουνάκια ή διάφορα άλλα σχέδια μπισκότων.
β) εκτός από μήλο μπορείτε να προσθέσετε πολλά άλλα υλικά όπως άλλα φρούτα (μπανάνα, αχλάδι), λαχανικά (κολοκυθάκι, καρότο), κρέας (κιμάς, συκωτάκια), τυρί (cottage, ανάλατα τυριά), αβγό, καθώς και συστατικά που είναι καλά για την υγεία του σκύλου όπως μία ψιλοκομμένη σκελίδα σκόρδο ή σολομέλαιο αντί για ελαιόλαδο.
Όπως θα παρατηρήσατε, στα μπισκότα δεν βάζουμε ούτε ζάχαρη, ούτε αλάτι. Και τα δύο είναι βλαβερά συστατικά για τους σκύλους μας και καλό είναι να τα αποφεύγουμε όσο είναι δυνατόν. Αν κοιτάξετε στα συστατικά έτοιμων προϊόντων σχεδόν πάντα υπάρχει αλάτι. Γι’αυτό, τι καλύτερο από το να τους φτιάξετε εσείς αυτές τις υγιεινές λιχουδιές.
Προσοχή: αν βάζετε στο μίγμα σας κρέας, τυρί, συκωτάκια ή αβγό, διατηρείτε τα μπισκότα στο ψυγείο.

Το κάβαλιερ της φωτογραφίας όταν τρώει φοράει αυτό το σκουφί που ονομάζεται snood (σνουντ) για να μην λερώνονται τα αφτιά του.

 

επιστροφή στη Διατροφή