E επικρατές γονίδιο:
Η γονιδιακή αυτή σειρά θα καθορίσει το χρωματικό πρότυπο του τριχώματος (δηλαδή πόσο θα επεκταθεί ή θα περιοριστεί η ποσότητα της χρήσης της μελανίνης, άρα του μαύρου χρώματος).
Καθορίζονται τα:
E: φυσιολογική επέκταση
e: περιορισμός του κόκκινου
Αυτό το γονίδιο θα υπερισχύσει έναντι οποιουδήποτε γονιδίου βρίσκεται στην γονιδιακή θέση Α, με αποτέλεσμα στο κάβαλιερ να υπάρχει μόνο η χρωστική φαιομελανίνη στο τρίχωμα. Το δέρμα και το χρώμα των ματιών περιέχουν κανονικά ευμελανίνη.
S επικρατές γονίδιο:
Η γονιδιακή αυτή σειρά θα καθορίσει την κατανομή και την ποσότητα του λευκού χρώματος στα κάβαλιερ.
Καθορίζονται τα:
S: θα δώσει ενιαίο (μονόχρωμο) χρώμα.
Είναι το φυσιολογικό αλληλόμορφο γονίδιο, το οποίο δεν θα δώσει λευκό χρώμα. Σε ένα κάβαλιερ SS μπορεί να λείπει εντελώς το άσπρο χρώμα, αλλά μπορεί να εμφανίσει πολύ περιορισμένες λευκές σημάνσεις (λευκά δάκτυλα, λευκό στην άκρη της ουράς ή μια λευκή γραμμή στο στήθος). Έτσι – ενδεχομένως – μπορεί να παρουσιαστεί ελαττωματικός χρωματισμός στα Ruby και στα Black&Tan.
sp : θα δώσει πολυχρωμία (μοτίβα)
Είναι αυτό που θα «δημιουργήσει» τα πολύχρωμα μοτίβα στο Blenheim και στο Tricolor.
B επικρατές γονίδιο:
Η γονιδιακή αυτή σειρά θα δώσει το καφέ χρώμα και θα κληρονομηθεί σε όλα τα κάβαλιερ. Παίζει σπουδαίο ρόλο σε συγκεκριμένες εκτροφές, όπου ο εκτροφέας θέλει πιο «σοκολατί» σημάνσεις στο Tricolour ή πιο σκούρες καφέ σημάνσεις στο Blenheim.
T επικρατές γονίδιο:
Χρησιμοποιείται περιστασιακά για τη «μεταφορά» μιας κυρίαρχης μορφής κάβαλιερ σε μια εκτροφή.