Με δεδομένο ότι δεν υπάρχει εργαστηριακή εξέταση που να διαγιγνώσκει την ασθένεια, η διάγνωση θα προκύψει από το ιστορικό του κάβαλιερ. Επειδή όμως υπάρχει σαφής κίνδυνος να μπερδευτεί ο κτηνίατρος (λόγω της έλλειψης εμπειρίας -ειδικά στην Ελλάδα) το καλύτερο θα είναι να βιντεοσκοπηθεί ένα τέτοιο επεισόδιο ώστε να μπορέσει ο κτηνίατρος να βγάλει σαφή συμπεράσματα.
Διαφορική διάγνωση (παρόμοια συμπτώματα με άλλες ασθένειες):
* Επιληψία
* Συριγγομυελία
* Μυϊκή δυστροφία
* Φάρμακα
Η διαφορά με την επιληψία:
Το σύνδρομο κατάρρευσης των κάβαλιερ σε αντίθεση με την επιληψία, δεν έχει σπασμούς, δεν έχει απώλεια κοπράνων η ούρων. Συνήθως στην επιληψία τα κάβαλιερ δεν έχουν επαφή με το περιβάλλον κατά την διάρκεια της κρίσης και θα κοιμηθούν αμέσως μετά το επεισόδιο. Αντίθετα, στο σύνδρομο κατάρρευσης, κατά την διάρκεια του παροξυσμού το κάβαλιερ έχει επαφή με το περιβάλλον και αμέσως μετά τον παροξυσμό θέλει να παίξει/τρέξει.
Η διαφορά με τη συριγγομυελία:
Στη συριγγομυελία υπάρχει το σύμπτωμα του έντονου και επαναλαμβανόμενου πόνου, η προσπάθεια να «δαγκώσει τον αέρα». Τα συμπτώματα στην συριγγομυελία είναι πιο σταθερά και πιο τακτικά. Αντίθετα, στο σύνδρομο κατάρρευσης, τα συμπτώματα παρέρχονται σχεδόν αμέσως.
Η διαφορά με τη μυϊκή δυστροφία:
Στη μυϊκή δυστροφία, τα θηλυκά κάβαλιερ δεν θα νοσήσουν ποτέ (αφού είναι φορείς της μετάλλαξης του γονιδίου) ενώ τα αρσενικά θα παρουσιάσουν σαφή μυϊκή αδυναμία η οποία δεν έχει παροξυσμικό χαρακτήρα με διευρυμένη γλώσσα.
Ανεπιθύμητες ενέργειες από φαρμακευτική αγωγή:
Ας σημειωθεί ότι ενδέχεται η εικόνα ενός παροξυσμικού επεισοδίου να προκαλείται από φάρμακα που έχουν χορηγηθεί στο κάβαλιερ και αυτή η εικόνα απλώς να μιμείται το Σύνδρομο Κατάρρευσης και όχι να είναι αυτό καθεαυτό.