Ο Σκύλος δεν έχει αναπτύξει γλώσσα επικοινωνίας, συνεπώς οι σκέψεις του μοιάζουν περισσότερο με αλληλουχία εικόνων, όπως ακριβώς είναι ένα παιδί προτού καταφέρει να πει την πρώτη του λέξη.
Πολλοί κηδεμόνες αναρωτιούνται: «Ο σκύλος μου μπορεί να διακρίνει τα χρώματα;»
Η απάντηση είναι όχι, όχι ακριβώς όλα τα χρώματα.
Φυσικά, δεν βλέπουν μόνο άσπρο, μαύρο και τις αποχρώσεις τους. Μελέτες έχουν δείξει ότι οι σκύλοι βλέπουν κάποια χρώματα σε διάφορες αποχρώσεις του μπλε και του κίτρινου. Για παράδειγμα, το ουράνιο τόξο στα μάτια ενός σκύλου αποτελείται από τα εξής χρώματα: μπλε, γαλάζιο, ανοιχτό γκρι, ανοιχτό κίτρινο, σκούρο καφεκίτρινο και σκούρο γκρι. Το μοβ στα μάτια του σκύλου μοιάζει με απόχρωση του μπλε. Το πρασινο-μπλε ο σκύλος το αντιλαμβάνεται ως απόχρωση του γκρι. Το κόκκινο ως μαύρο ή σκούρο γκρι. Το πορτοκαλί, το κίτρινο και το πράσινο, όλα φαίνονται στον σκύλο σαν αποχρώσεις του κίτρινου. Άρα για τον σκύλο τα παιχνίδια που έχουν χρώμα έντονο πορτοκαλί έχουν την ίδια κιτρινωπή απόχρωση με το πράσινο γρασίδι.
Όπως καταλαβαίνετε, το εμπόριο παιχνιδιών για σκύλους δεν ενδιαφέρεται να φτιάξει παιχνίδια σε χρώματα που βλέπει ο Σκύλος, αλλά σε χρώματα που αρέσουν στα μάτια και στα γούστα του Ανθρώπου, του καταναλωτή…
Αν θέλετε ο σκύλος σας να βλέπει καθαρά τα παιχνίδια του στο γρασίδι, καλύτερα να του δίνετε μπλε παιχνίδια. Αν έχετε πορτοκαλί, κίτρινα ή πράσινα παιχνίδια, ο σκύλος θα μπορεί να τα εντοπίσει όχι με την όραση αλλά με την όσφρηση.
Ο Σκύλος βλέπει καλύτερα προτού ξημερώσει και όταν νυχτώνει. Η όραση του Σκύλου σε χαμηλό φωτισμό είναι πολύ καλύτερη από την όραση ενός Ανθρώπου. Στο σύνολό της, βέβαια, η όραση του Σκύλου δεν είναι καλύτερη από του Ανθρώπου.
Ενώ η ανθρώπινη όραση θεωρείται τέλεια στα 20/20, η σκυλίσια όραση είναι κατά μέσο όρο στα 20/75. Ο Σκύλος δεν βλέπει καλά σε απόσταση. Επίσης, ο Άνθρωπος βλέπει τα αντικείμενα σε κοντινή απόσταση πολύ καλύτερα από τον Σκύλο. Κατά μέσο όρο, ο Άνθρωπος βλέπει καθαρά ένα αντικείμενο σε απόσταση 7 εκατοστών, ενώ ο Σκύλος βλέπει καθαρά σε απόσταση 33 εκατοστών το ελάχιστο. Διαφορετικά, σε κοντινότερη απόσταση θα δει θολά.
Ο Σκύλος αναγνωρίζει αντικείμενα καλύτερα όταν αυτά κινούνται. Μάλιστα κάποιες φορές όταν ένα αντικείμενο είναι ακίνητο δεν το βλέπουν με την πρώτη ματιά.
Ο Σκύλος είναι σε θέση να δει εικόνες στην οθόνη της τηλεόρασης, ναι: αλλά πολλές φορές αντί για την ίδια την εικόνα βλέπει τρεμουλιαστό φως και γυαλάδες στην οθόνη.
Γνωρίζουμε ότι: Η ικανότητα ανάλυσης ενός οπτικού ερεθίσματος για τον Άνθρωπο είναι στα 55 Hz και για τον Σκύλο στα 75 Hz.
Αυτό τι σημαίνει;
Το γεγονός ότι ο Σκύλος έχει υψηλότερη ικανότητα ανάλυσης ενός οπτικού ερεθίσματος από τον Άνθρωπο, σημαίνει ότι έχει καλύτερη αντίληψη των κινούμενων αντικειμένων από εμάς. Αυτό μάλιστα απαντά στο ερώτημα «γιατί ο σκύλος μου αδιαφορεί για αυτά που δείχνει η τηλεόραση;» Η εικόνα στην οθόνη της τηλεόρασης ανανεώνεται κατά 60 φορές το δευτερόλεπτο. Αφού αυτός ο αριθμός είναι μεγαλύτερος από τα 55 Hz ανάλυσης που διαθέτουμε εμείς οι άνθρωποι, η εικόνα στα μάτια μας φαίνεται σαν να ρέει, είναι συνεχής και δίνει την αίσθηση της αλληλουχίας: βγάζει νόημα. Αντίθετα, στα μάτια του σκύλου που αναλύει στα 75 Hz η εικόνα φαίνεται τρεμουλιαστή, και άρα εξωπραγματική: συνεπώς δεν προσελκύει το ενδιαφέρον του σκύλου μας.
Είναι λογικό ο σκύλος μας να δείχνει ενδιαφέρον μόνο όταν η τηλεόραση προβάλλει πρόγραμμα με ζώα, με έντονη δράση και κίνηση, γιατί έτσι αποκτά νόημα η εικόνα που βλέπουν, ανταποκρίνεται δηλαδή σε εικόνα από την πραγματική τους ζωή.
Κλείνοντας, ας σημειώσουμε ότι ο τρόπος που είναι τοποθετημένα τα μάτια τους στο κρανίο τους, εξασφαλίζει στους σκύλους τη δυνατότητα μιας περισσότερο πανοραμικής άποψης του χώρου, σε αντίθεση με τον Άνθρωπο. Ο Σκύλος μπορεί να δει κατά μέσο όρο σε εύρος γωνίας 240°. Ωστόσο, οι βραχυκέφαλες φυλές, όπως τα Κάβαλιερ, διαφέρουν: επειδή έχουν τα μάτια τους τοποθετημένα μπροστά και όχι στα πλάγια (όπως οι σκύλοι με μακρύ ρύγχος, αυτοί δηλαδή που βλέπουν σε μεγάλο εύρος γωνίας) μπορούν να καλύψουν το οπτικό πεδίο του Ανθρώπου με μια ελαφριά μόνο πανοραμική άποψη.
Χρυσάνθη Μιχαλοπούλου
ΠΗΓΕΣ
http://www.dogbreedinfo.com/
How Dogs Think By Stanley Coren
EIKONEΣ