ΠΟΙΑ ΦΡΟΥΤΑ ΕΙΝΑΙ ΩΦΕΛΙΜΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΚΥΛΟ ΜΟΥ;

Μήλα– ΝΑΙ.  Τα μήλα είναι άριστη πηγή φυτικών ινών, βιταμινών Α και C, ασβεστίου και φωσφόρου. Έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη και λιπαρά, άρα είναι τέλειο σνακ για τον ηλικιωμένο σκύλο. ΠΡΟΣΟΧΗ: να αφαιρέσετε τη φλούδα (δύσπεπτη) και τα κουκούτσια που είναι τοξικά επειδή περιέχουν υδροκυάνιο. Μη δώσετε ούτε το κοτσάνι, υπάρχει κίνδυνος να πνιγεί ο σκύλος.

Μην το παρακάνετε: όπως και στους ανθρώπους, έτσι και στον σκύλο η υπερβολή μπορεί να προκαλέσει  κοιλόπονο και διάρροια.

Μπανάνα –ΝΑΙ. (Όχι στην υπερβολή) Πολλοί κτηνίατροι προτείνουν να δίνουμε μικρή ποσότητα μπανάνας αντί για αλμυρές λιπαρές λιχουδιές, αλλά όχι συχνά. Υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, βιταμίνες Α, Β, C, Ε και απαραίτητα ιχνοστοιχεία (όπως  κάλιο,  σίδηρο, ασβέστιο, σελήνιο, ψευδάργυρο, μαγνήσιο). Οι φυτικές ίνες ανακουφίζουν τον σκύλο σε γαστροοισοφαγικές ενοχλήσεις. Το μαγνήσιο ωφελεί τα οστά και βοηθά το σώμα να παράξει πρωτεΐνες και να απορροφήσει βιταμίνες.

ΠΡΟΣΟΧΗ στις φλούδες της μπανάνας. Μπορεί να μην είναι τοξικές για τον σκύλο, όμως, αν τις φάει κατά λάθος, είναι δυσκολοχώνευτες και αν καταναλωθούν σε ποσότητα μπορεί να προκαλέσουν πνιγμό.

Φράουλα –ΝΑΙ. (Όχι στην υπερβολή) Υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες και βιταμίνη C. Επειδή όμως περιέχουν πολλή ζάχαρη, πρέπει να τις δίνουμε με φειδώ.

 

 

Πορτοκάλι –ΝΑΙ Τα κάβαλιερ και κάθε μικρόσωμος σκύλος μπορεί να φάει μέχρι και το 1/3 ενός πορτοκαλιού. Αφαιρείτε πάντα τη φλούδα και τη λευκή σάρκα. Αφαιρείτε τα κουκούτσια.

Μη δίνετε πορτοκάλι σε υπέρβαρο σκύλο ή σε σκύλο που βρίσκεται σε δίαιτα: περιέχει μεγάλη ποσότητα φυσικών σακχάρων.

Αν είναι η πρώτη φορά που δίνετε πορτοκάλι στον σκύλο σας, κάντε το πολύ προσεκτικά και δείτε τις αντιδράσεις του. Αν δεν το πειράξει στο στομάχι του, τότε μπορείτε να του το δίνετε κανονικά, περιστασιακά και στη μικρή ποσότητα που προαναφέραμε. 

Υπάρχουν περιπτώσεις που ο σκύλος δεν δέχεται το πορτοκάλι, τον πειράζει στο στομάχι του. Δοκιμάζουμε αρχικά και δεν πιέζουμε τον σκύλο. Ελέγχουμε τις αντιδράσεις του μετά. Και αναλόγως κινούμαστε.

Ανανάς –ΝΑΙ. Κανα-δυο μικρά κομματάκια ανανά είναι υπέροχη γλυκιά λιχουδιά για τον σκύλο. ΠΡΟΣΟΧΗ, οπωσδήποτε αφαιρούμε κάθε σκληρό τμήμα και κρατάμε μόνο το πολύ μαλακό. Αλεσμένο στο μπλέντερ μαζί με άλλα φρούτα είναι ακόμα καλύτερα. Ο ανανάς περιέχει βιταμίνες, φυτικές ίνες, μέταλλα και  βρομελίνη, ένα ωφέλιμο πεπτικό ένζυμο που βοηθά τον σκύλο να απορροφά τις πρωτεΐνες.

Καρπούζι – ΝΑΙ. Υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνες A, B-6, C και σε κάλιο. Περιέχει 92% νερό, έτσι  προλαμβάνει την αφυδάτωση το καλοκαίρι. ΠΡΟΣΟΧΗ, οπωσδήποτε να αφαιρέσουμε τη φλούδα και τα κουκούτσια (Κίνδυνος πνιγμού)

 

 

Πεπόνι -ΝΑΙ. Εξίσου ακίνδυνο και το πεπόνι, αρκεί να αφαιρεθεί η φλούδα και τα κουκούτσια. Πλούσιο σε φυτικές ίνες, βιταμίνες και κάλιο. Πάντα ψιλοκομμένα κομματάκια ή καλύτερα αλεσμένα στο μπλέντερ. Αν δεν έχει ξαναδοκιμάσει, ξεκινήστε με ένα πολύ μικρό κομματάκι δοκιμαστικά. Αν κάνει διάρροια, δεν ξαναδίνετε. Αν το στομάχι του το δέχεται ευχάριστα, τότε δεν έχετε πρόβλημα.

Αχλάδι –ΝΑΙ. Τα αχλάδια είναι ωραιότατο σνακ γιατί είναι πλούσια σε κάλιο, φυτικές ίνες και βιταμίνες C και Κ. ΠΡΟΣΟΧΗ, αφαιρούμε τη φλούδα και τα κουκούτσια, τα οποία είναι τοξικά για τον σκύλο (περιέχουν ίχνη υδροκυάνιου).

Ροδάκινο –ΝΑΙ. Μικρή ποσότητα φρεσκοκομμένου ροδάκινου εξαιρετική πηγή φυτικών ινών και βιταμίνης Α. Βοηθά μάλιστα στην καταπολέμηση λοιμώξεων. ΠΡΟΣΟΧΗ  το κουκούτσι είναι τοξικό για τον σκύλο, περιέχει υδροκυάνιο. Μάλιστα, καλό θα ήταν να καθαρίσετε και τη σάρκα που ακουμπάει στο κουκούτσι (την κόκκινη τραχιά επιφάνεια).

Μάνγκο –ΝΑΙ. Γλυκιά καλοκαιρινή λιχουδιά πλούσια σε 4 βιταμίνες:  A, B6, C και E. Περιέχει επίσης κάλιο, β-καροτίνη και α-καροτίνη. ΠΡΟΣΟΧΗ αφαιρούμε σχολαστικά τη σκληρή φλούδα και το κουκούτσι. Το κουκούτσι μπορεί να σταθεί στον λαιμό του σκύλου και να πνιγεί. Το κουκούτσι επίσης περιέχει ίχνη υδροκυάνιου.

Καρότο -ΝΑΙ. Τα καρότα είναι άριστο σνακ λίγων θερμίδων, με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες και β-καροτίνη, υπεύθυνη για την παραγωγή βιταμίνης Α. Το προσφέρουμε τριμμένο, πολτοποιημένο ή βρασμένο.

Aποφύγετε να το δώσετε ωμο σε κομματάκια: αν το καβαλιεράκι σας είναι λαίμαργο, μπορεί να τα καταπιεί και να μην τα χωνέψει. Αν είναι ωμό, καλύτερα στον τρίφτη ή -ακόμα καλύτερα- στο μπλέντερ. Αναμίξτε το με ένα φρούτο. 

 

Σταφύλι – ΜΕΓΑΛΟ ΟΧΙ. ΤΑ σταφύλια και οι σταφίδες είναι αποδεδειγμένα πολύ τοξικά για τα σκυλιά, ανεξαρτήτως φυλής, φύλου ή ηλικίας. Είναι τόσο τοξικά που μπορεί να προκαλέσουν οξεία νεφρική ανεπάρκεια.  

 

Κεράσι –ΜΕΓΑΛΟ ΟΧΙ. Αν και η σάρκα του κερασιού γύρω από το κουκούτσι δεν βλάπτει, ωστόσο, το κουκούτσι του κερασιού περιέχει υδροκυάνιο και είναι τοξικό για τους σκύλους. Το υδροκυάνιο διακόπτει την κυκλοφορία του οξυγόνου στα κύτταρα, πράγμα που σημαίνει ότι τα κύτταρα στο αίμα του σκύλου δεν λαμβάνουν αρκετό οξυγόνο. Αν ο σκύλος καταναλώσει κεράσια, έχετε τον νου σας για διαστολή στις κόρες των ματιών του, παρακολουθήστε αν δυσκολεύεται να αναπνεύσει και αν έχει κόκκινα ούλα, γιατί αυτά είναι ενδείξεις δηλητηρίασης από υδροκυάνιο.

Σύκο – ΟΧΙ. Πιθανή εμφάνιση αλλεργικής αντίδρασης. 

Δαμάσκηνο – ΟΧΙ. Πιθανή εμφάνιση διάρροιας.

 
ΠΟΣΗ ΕΙΝΑΙ Η ΜΕΡΙΔΑ ΤΟΥ ΦΡΟΥΤΟΣΝΑΚ;
Η μερίδα του σνακ και το φρούτο που θα επιλέξετε εξαρτώνται απο διαφορα: αν το καβαλιεράκι σας έχει ξαναφάει στο παρελθόν φρούτο, αν είναι παχύσαρκο, αν βρίσκεται σε δίαιτα κτλ. Υπο κανονικές συνθήκες, δίνουμε ένα μικρό κομματάκι, διαφορετικού φρούτου κάθε φορά. Και για ποικιλία αλλά και για να μην υπερβάλλουμε δίνοντας ξανά και ξανά τα ίδια διατροφικά στοιχεία στον σκύλο. ΣΗΜΕΙΩΣΤΕ: Δεν είναι φαγητό. Ειναι σνακ. Και μη σκεφτείτε ότι το σνακ που θα δώσετε στον σκύλο σας είναι το φρούτο στην ποσότητα που το τρώμε εμείς: εμείς είμαστε κατά μέσο όρο 70 κιλά κ τρώμε 1 μπανάνα. Το κάβαλιερ είναι (ή πρέπει να είναι) έως 8 κιλά. Φανταστείτε λοιπόν την αναλογία του φρουτοσνάκ που πρέπει να δώσετε στο καβαλιεράκι σας. Οταν λεμε κομματάκι, εννοουμε κομ-μα-τά-κι. Για παράδειγμα, αν δεν έχει ξαναδοκιμάσει φρούτο θα δώσουμε: ΕΩΣ 1 ροδελα μπανανα ή 1-2 κομματάκια καρπούζι ή 1 μπουκιά πορτοκάλι, ή 1-2 φέτες μήλο. Θα παρακολουθήσουμε αν το δέχεται καλά το στομαχάκι του. Αν όλα πήγαν καλά, την επόμενη φορά, μπορούμε να αυξήσουμε (το πολύ) στο διπλάσιο. Είτε να αυξήσουμε είτε να αναμίξουμε δυο τρεις μπουκιές διαφορετικών φρούτων: σε πολτό ή σε γρανίτα (αν είναι καλοκαίρι). Κι ολα τριμμένα ή αλεσμένα. Γιατι το κάβαλιερ ειναι λαιμαργο από τη φύση του και δεν θέλουμε να το καταπιεί αμάσητο: θέλουμε να το μασήσει για να το χωνέψει κανονικά.
 
 
ΘΥΜΟΜΑΣΤΕ ΠΑΝΤΑ
  • Επιλέγουμε φρούτα ώριμα και μαλακά.
  • Πλένουμε καλά τα φρούτα προτού τα καθαρίσουμε.
  • Δίνουμε τα φρούτα πολύ ψιλοκομμένα ή αλεσμένα στο μπλέντερ. 
  • Δεν δίνουμε φρούτα από κονσέρβα. 
  • Αφαιρούμε τη φλούδα. 
  • Αφαιρούμε τα κουκούτσια. 
  • Αφαιρούμε κάθε σκληρή σάρκα.
  • Σε ορισμένα φρούτα -πχ. Ροδάκινο- αφαιρούμε τη σάρκα που ακουμπάει στο κουκούτσι (την κόκκινη τραχιά επιφάνεια). 
  • Σε άλλα φρούτα -πχ. Πορτοκάλι- αφαιρούμε τη λευκή ψίχα. 
  • ΠΡΟΣΟΧΗ στα φρούτα που ΔΕΝ επιτρέπονται.
  • Δεν δίνουμε το ίδιο φρούτο κάθε μέρα.
  • Τα φρούτα τα δίνουμε σε μικρή ποσότητα γιατί είναι σνακ, δεν είναι γεύμα.
  • Ελέγχουμε αν το στομάχι τους τα δέχεται. Μπορεί κάποιος σκύλος να έχει ευαίσθητο στομάχι και να μην αντέχει πχ. το πορτοκάλι. 
  • Συμβουλευόμαστε τον κτηνίατρό μας.

Επεξήγηση 1: Μπορεί κάποιος να αναρωτηθεί, πώς γίνεται να είναι βλαπτικό το κουκούτσι πχ. του κερασιού όταν ο άνθρωπος μπορεί να το καταπιεί και να μην πάθει τίποτα. Η απάντηση είναι ότι ο άνθρωπος το καταπίνει ολόκληρο. Ο κίνδυνος υπάρχει όταν το κουκούτσι το σπάσουμε. Όταν, λοιπόν, το κουκούτσι βρίσκεται στο στόμα του σκύλου, κανείς δεν μπορεί να μας διαβεβαιώσει ότι -προτού το καταπιεί- ο σκύλος δεν το έσπασε/ράγισε με τα δόντια του.

Επεξήγηση 2: Όσον αφορά τα σταφύλια και τις σταφίδες:
Όλες οι κτηνιατρικές αναφορές κάνουν λόγο για νεφρική ανεπάρκεια, χωρίς ωστόσο να έχει εντοπιστεί ακόμα ο μηχανισμός που την προκαλεί.
Ενοχοποείται η Ρεσβερατρόλη (RVT) η οποία στον άνθρωπο έχει αντιοξειδωτική και αντικαρκινική δράση.
Σε μελέτες με ποντίκια αποδείχτηκε ότι η ρεσβερατρόλη αύξησε τον μέσο όρο ζωής τους.
Παρά ταύτα, για κάποιον άγνωστο ακόμα λόγο φαίνεται ότι προκαλεί νεφρική ανεπάρκεια στον σκύλο, οπότε και σωστά αποφεύγουμε να δίνουμε σταφύλια-σταφίδες στον σκύλο μας.

 
Μετάφραση: Χρυσάνθη Μιχαλοπούλου // Επιμέλεια: Κώστας Πουλόπουλος, ιατρός
ΠΗΓΕΣ: 
http://195.134.76.37/chemicals/chem_resveratrol.htm