Μετρήστε από το 1 έως το 13 και φτάσατε: είναι τα πρώτα βήματα που πρέπει όλοι μας να κάνουμε ως ΕΠΙΔΟΞΟΙ ΚΗΔΕΜΟΝΕΣ.
1. Ρωτήστε την οικογένεια αν είναι όλοι έτοιμοι να υιοθετήσουν έναν σκύλο. Ο σκύλος -και πολύ περισσότερο το κάβαλιερ, γιατί διαθέτει ανεπτυγμένη συναισθηματική ευφυΐα- θα το καταλάβει αν κάποιο άτομο στην οικογένεια δεν είναι έτοιμο για μια τέτοια συμβίωση και θα αντιδράσει ανάλογα.
2. Με τη σύμφωνη γνώμη της οικογένειας, ερευνήστε ποια φυλή ταιριάζει στον τρόπο ζωής σας.
3. Μόλις βρείτε τη φυλή που σας ενδιαφέρει, αναζητήστε πληροφορίες για να μάθετε περισσότερα για αυτήν: τα χαρακτηριστικά της γνωρίσματα, την ιδιοσυγκρασία της, τις ανάγκες της, τα θέματα υγείας.
5. Ιδανικό θα ήταν να δείτε διαφορετικά δείγματα της φυλής, διαφορετικού φύλου και ηλικίας από διαφορετικούς εκτροφείς, μέχρι να καταλήξετε.
6. Η καλύτερη ιδέα είναι να σας συνοδεύει ένας εκπαιδευτής, ο οποίος από την αρχή θα σας εισαγάγει στον κόσμο της συγκεκριμένης φυλής, και θα σας συστήσει ποιος σκύλος -από αυτούς που έχει ο εκτροφέας- σάς ταιριάζει περισσότερο. Επίσης, ζητήστε τη γνώμη του εκτροφέα για το ποιος σκύλος από όλους σας ταιριάζει.
7. Προτού μπει ο σκύλος στο σπίτι / διαμέρισμα, καλό θα είναι να κάνετε μια βόλτα μαζί του στη γειτονιά, για να αισθανθεί ότι είστε «η ήρεμη δύναμη της αγέλης».
8. Τοποθετήστε το σπιτάκι του (crate) σε ένα ήσυχο μέρος του σπιτιού, για να γαληνεύει όταν θα μπαίνει μέσα. Είναι σημαντικό ο «ζωτικός του χώρος» να βρίσκεται σε ήσυχο μέρος.
9. Δέσμευση: Δύο βόλτες καθημερινά για να εκτονωθεί ο σκύλος σας. Μετά τη βόλτα του, θα μπει με ευχαρίστηση στο αστικοποιημένο περιβάλλον (το σπίτι).
10. Μάθετε στον σκύλο σας κανόνες, όρια και περιορισμούς. Μείνετε συνεπείς σε ό,τι του διδάξετε.
11. Ζητήστε τη βοήθεια ενός θετικού εκπαιδευτή. Προτιμότερο να πληρώσετε δύο συνεδρίες για να μάθει το σωστό, παρά να πληρώσετε πέντε συνεδρίες για να ξεμάθει το λάθος.
12. Δεν χρειάζεται να σηκώσετε τον τόνο της φωνής σας, για να μάθει ο σκύλος σας ποιο είναι το σωστό και ποιο είναι το λάθος. Και μόνο η ενέργεια που εκπέμπει η γλώσσα του σώματός σας, αρκεί για να καταλάβει ο σκύλος σας ότι εσείς είστε ο αρχηγός της ομάδας.
13. Να θυμάστε: Ακόμα και ο καλύτερος σκύλος μπορεί να γίνει ο χειρότερος στα χέρια ενός ασυνεπούς κηδεμόνα.
Χρυσάνθη Μιχαλοπούλου
φωτογραφία: Εμυ Βασιλειάδου & Μιρό