Elvis Berry: Μάριον, Ιντιάνα, ΗΠΑ
Η βόλτα με τον σκύλο μας είναι κάτι που πρέπει να δίνει και στους δύο ευχαρίστηση: και στον κηδεμόνα αλλά και στον τετράποδο σύντροφό του.
Το κολάρο με το λουρί του συνδέει τον σκύλο με τον άνθρωπο, όχι μόνο τεχνικά αλλά και συναισθηματικά. Όταν βγαίνουμε έξω με τον σκύλο μας, πρέπει να κρατάμε το λουρί με αυτοπεποίθηση, να βαδίζουμε με το στήθος έξω και τους ώμους πίσω, χαλαροί και ασφαλείς. Η ενέργειά μας διαπερνά το λουρί και καταλήγει στον σκύλο. Αυτός θα καταλάβει αμέσως αν μπορεί να μας έχει εμπιστοσύνη ή όχι και θα αντιδράσει ανάλογα: από εμάς εξαρτάται αν θα αγχωθεί ή αν θα απολαύσει τη βόλτα.
Συνήθως το λουρί καταλήγει σε κολάρο. Οι εκπαιδευτές, οι εκτροφείς, οι επαγγελματίες χειριστές αυτό προτείνουν: το λουρί να καταλήγει σε κολάρο.
Ωστόσο στο εμπόριο κυκλοφορούν και κολάρα και σαμαράκια. Δικαιολογημένα ο κηδεμόνας μπερδεύεται: “ποιο είναι καταλληλότερο για το καβαλιεράκι μου; Το κολάρο ή το σαμαράκι;”
Όσοι ασχολούνται επαγγελματικά με τον Σκύλο και έχουν γνώση προτείνουν κολάρο.
Ναι, κάθε σκύλος διαθέτει διαφορετική προσωπικότητα, διαφορετικό επίπεδο εκπαίδευσης και διαφορετική αντίδραση στα ερεθίσματα. Αυτό δεν σημαίνει ότι ο σκύλος μας δεν εξελίσσεται: ο σκύλος μας θέλει σχολείο. Να αναπτύξουμε την προσωπικότητά του, να τον εκπαιδεύσουμε, να τον μάθουμε να βαδίζει μαζί μας με αυτοπεποίθηση και να αντιδρά αναλόγως στα διάφορα ερεθίσματα.
ΤΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ «ΒΓΑΖΩ ΒΟΛΤΑ ΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ»
Ναι, υπάρχουν σκύλοι που μάλλον βγάζουν βόλτα τον κηδεμόνα παρά το ανάποδο. Αυτή η συμπεριφορά είναι η ασυνείδητη αντίδραση του σκύλου στο λουρί. Στη μελέτη των ζώντων οργανισμών ονομάζεται θιγμοταξία και περιγράφει εν γένει την απόκριση ενός οργανισμού στη φυσική επαφή (άγγιγμα).
Ιδανικά, με υπομονή εκ μέρους σας και με τις συμβουλές ενός θετικού εκπαιδευτή (ο οποίος εκπαιδεύει πρώτα τον κηδεμόνα και μετά τον σκύλο του) μπορείτε να διδάξετε στο καβαλιεράκι σας να φοράει το κολάρο του και να βαδίζει δίπλα σας ήρεμα, χωρίς να σας τραβάει.
Hugo Boss (copyright: Luciana Rini Widjistatuti Crimmings) Λονδίνο, Ηνωμένο Βασίλειο
ΠΡΟΣΟΧΗ:
Αν το καβαλιεράκι σας λαχανιάζει εύκολα λόγω προβλήματος υγείας ή πάσχει από οποιοδήποτε οφθαλμολογικό / αναπνευστικό / καρδιακό νόσημα, θα προτιμήσετε σαμαράκι.
ΣΗΜΕΙΩΣΗ:
Αν το καβαλιεράκι σας για οποιονδήποτε λόγο σάς τραβάει στη βόλτα (είτε γιατί φοβάται εύκολα, είτε γιατί εξιτάρεται από το παραμικρό ερέθισμα), αν έχει βγει στο παρελθόν από το κολάρο του και η βόλτα κατέληξε σε κυνηγητό, τότε θα προτιμήσετε το σαμαράκι. Αλλά αυτό ΜΕΧΡΙ να μπορέσετε να διορθώσετε τη συμπεριφορά του. Γιατί πρέπει να προβείτε σε διόρθωση συμπεριφοράς.
Σε κάθε περίπτωση, συμβουλευτείτε τον κτηνίατρο που εμπιστεύεστε, ο οποίος θα εκτιμήσει την κατάσταση με βάση το ιστορικό υγείας του κάβαλιερ. Επίσης, αξίζει να εμπιστευθείτε έναν θετικό εκπαιδευτή, προκειμένου να διορθώσει/ελαχιστοποιήσει οποιαδήποτε δυσαρμονική συμπεριφορά του μικρού σας φίλου και να απλοποιήσει την καθημερινότητα και των δυο σας.
Οτιδήποτε κι αν αποφασίσετε σύμφωνα με το ιστορικό υγείας του σκύλου, κολάρο ή σαμαράκι, αξίζει να κάνετε μια έρευνα αγοράς στο διαδίκτυο. Υπάρχουν πάρα πολλά είδη που θα ταιριάξουν στις προσωπικές ανάγκες του σκύλου σας. Και δεν εννοούμε τις αισθητικές αλλά τις ανατομικές.
Χρυσάνθη Μιχαλοπούλου