Θέλετε να μάθετε να κάνετε ένεση στον σκύλο σας για ώρα ανάγκης;
Μπορείτε να κάνετε υποδόρια ένεση με αυτό τον τρόπο: ελέγχουμε ώστε να μην υπάρχει αέρας μέσα στη σύριγγα. Πιάνουμε με το ένα χέρι μας το δέρμα στο σβέρκο του σκύλου με συγκεκριμένο τρόπο: πρέπει να σχηματιστεί ένα ρολό δέρματος, μια ζάρα παράλληλη με το σώμα του ζώου. Με το άλλο χέρι, κρατάμε τον κύλινδρο της σύριγγας μέσα στη χούφτα μας με όλα μας τα δάχτυλα και πιέζουμε αργά το έμβολο με τον αντίχειρα.
Αυτό το κάνουμε με αυτό τον τρόπο, για να μην εισέλθει βιαστικά το φάρμακο στον οργανισμό του σκύλου.Προσέχουμε να βάλουμε σωστά τη βελόνα, να μην τρυπήσει την πτυχή του δέρματος από τη μία πλευρά και βγει από την άλλη, σαν βελονιά! Φροντίζουμε, λοιπόν, να εισάγουμε τη μύτη της σύριγγας με φορά παράλληλη με την πτυχή του δέρματος. Μπορείτε να εξασκηθείτε σε ένα λούτρινο ζωάκι. Ζητήστε από τον κτηνίατρό σας να σας δείξει.
Υποδόριες ενέσεις: είναι αυτές που γίνονται “κάτω από το δέρμα”. Ανασηκώνουμε το “δέρμα” ανάμεσα στις ωμοπλάτες και τρυπάμε με τη βελόνα.
Ενδομυϊκές ενέσεις: είναι αυτές που γίνονται σε έναν μεγάλο μυ του ζώου, πχ. στον μηρό. Η ένεση δεν πρέπει να χτυπήσει πάνω σε οστό ή σε νεύρο. Ξαπλώνουμε το ζώο στο πλάι και ψάχνουμε το “ψαχνό” στο μπούτι του. Εκεί δεν χρειάζεται να ανασηκωθεί το δέρμα (σε πτυχή), αλλά απλά καρφώνεται η βελόνα (στο μπούτι) με σταθερό και ελαφρύ χέρι.
Ενδοφλέβιες ενέσεις: το διάλυμα χορηγείται κατευθείαν στο αίμα. Είναι δύσκολη τεχνική και θα εμπιστευτείτε μόνο τον κτηνίατρό σας.
Όταν βγει η βελόνα, τρίβουμε λίγο το σημείο για να διαλυθεί το υγρό.
Υποδόριες και ενδομυϊκές ενέσεις είναι εφικτό να μάθει κάποιος να κάνει, χωρίς να είναι κτηνίατρος. Αλλά απαιτούνται συμβουλές από τον κτηνίατρο και εξάσκηση από μέρους σας.
Παρ΄όλα αυτά, ΠΡΟΣΕΞΤΕ:
ΔΕΝ ΕΙΣΤΕ ΥΠΟΧΡΕΩΜΕΝΟΙ ΝΑ ΞΕΡΕΤΕ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ ΕΝΕΣΕΙΣ ΟΥΤΕ ΝΑ ΜΑΘΕΤΕ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ ΕΝΕΣΕΙΣ. ΥΠΟΧΡΕΩΜΕΝΟΙ ΕΙΣΤΕ ΝΑ ΜΕΤΑΦΕΡΕΤΕ ΤΟΝ ΣΚΥΛΟ ΑΜΕΣΑ ΣΕ ΚΤΗΝΙΑΤΡΟ ή τουλάχιστον ΝΑ ΤΟΝ ΚΑΛΕΣΕΤΕ ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΡΩΤΕΣ ΑΜΕΣΕΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΣΑΣ.
Καλό θα είναι, αφού έχετε διαβάσει αυτό το άρθρο, να συζητήσετε με τον κτηνίατρο σχετικά με το κουτί των πρώτων βοηθειών που πρέπει να έχετε, τις δοσολογίες και το τι ακριβώς πρέπει να κάνετε σε τέτοια περίπτωση. Αν χρειαστεί να μάθετε να κάνετε ενέσεις οι ίδιοι, επειδή ζείτε σε απομακρυσμένο μέρος ή πρόκειται να πάτε διακοπές σε απομακρυσμένη περιοχή, ζητήστε από τον κτηνίατρο να σας μάθει να κάνετε ενέσεις.
Κώστας Πουλόπουλος, ιατρός